Finomhangolás

Kulcsár Anna
2010. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtalálta a középutat a végkielégítések és az Alkotmánybíróság hatásköre ügyében a kormánytöbbség. Lázár János frakcióvezető korábbi előterjesztéseihez részben a költségvetési, részben pedig az alkotmányügyi bizottság nyújt be módosító javaslatot. A költségvetés kapcsán rögzítették: a 98 százalékos különadót alapesetben a 3,5 millió forint feletti bevételekre vetik ki, de a szabadságmegváltást nem számítják be az adóalapba. Az állami, az önkormányzati vezetők és cégvezetők ugyanakkor továbbra is a kétmillió forint feletti összeg alapján fizetnének, esetükben a szabadságmegváltást is figyelembe vennék. A nyugdíjba vonulóknak nem kellene hasonló közterhet viselniük. A különadó hatálya nemcsak az idén kifizetett pénzekre terjedne ki, hanem a 2005-től felvett összes ilyen jövedelemre.
Az alkotmányügyi bizottság Lázár Jánosnak az alaptörvényt és az alkotmánybírósági jogszabályt érintő indítványaihoz nyújt be módosító javaslatot. Az AB hatáskörét nem kötnék össze a népszavazási tilalmakkal. Magyarán: az Alkotmánybíróság ezután is felülvizsgálhatná a költségvetési, a zárszámadási, az adó-, az illeték- és a járulékszabályokat, de csak abból a szempontból, hogy azokban kellően érvényesülnek-e az állampolgárok alapjogai. Például az élet, s a személyiség oltalma és az adatvédelem.
Ezek az elképzelések valóban korrektebbek, mint a korábbiak voltak. Az elmúlt két hét vitái hozzájárultak ahhoz, hogy a kormánytöbbség elvégezze a finomhangolást: egyértelmű, mégis differenciáltabb szabályokat terjesszen a Tisztelt Ház elé. Ezekről várhatóan a jövő kedden szavaznak majd. Lázár János a demokrácia és az igazságosság érvényre jutását hangsúlyozta tegnapi parlamenti felszólalásában, és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is hasonlóan nyilatkozott. Azt említette, hogy az MSZP saját érdekeit látja veszélyeztetve a jogszabályok elfogadásával.
A 98 százalékos különadó kérdésköre túlmutat önmagán. Később nyilván úgy tekintenek majd rá vissza, mint a magyar jogalkotás történetének egyik fordulópontjára. A rendszerváltozás óta ugyanis szinte sosem volt rá példa, hogy a társadalmi igazságosság megtalálta volna a megfelelő jogi formulát, s megjelent volna az állam törvényeiben. Elsikkadt az igazságtétel, a vagyoni és a személyi kárpótlás igénye, a gazdaság, a privatizáció hosszú évekre szóló átmeneti szabályait is alacsonyabb rendű paragrafusokba foglalták. Az alkotmányból egy ilyen fejezet teljesen hiányzik. A hajdani kodifikátorok, akik ma nemegyszer a haza bölcseinek szerepében tűnnek fel, az utókorra hagyták a pénzügyi, vagyoni viszonyok rendezését. Alkotásukhoz ugyanakkor a jogállam védelmére hivatkozva a végsőkig ragaszkodnak. Most is ennek vagyunk szenvedő alanyai. A jog és az erkölcs ugyanakkor nem térhet el következetesen egymástól, mert nem lesz, aki a jogot kövesse, ehhez ugyanis szembe kellene helyezkednie önnön meggyőződésével. Ideje, hogy húsz év után véget érjen az átmenet. Első lépésként a Fidesz és a KDNP kétharmados többségének az előző kurzus képviselőitől vissza kell szereznie az illegitim módon kifizetett összegeket. A politikai elit tagjai nem gazdagodhatnak alaptalanul az általuk tönkretett ország pénzéből.
A törvényt az Alkotmánybíróság is megfelelő alapnak tekintheti. Az adókötelezettség egyrészt eddig is öt év alatt évült el, az adóhivatal ezalatt bárkit ellenőrizhetett. Alkotmányos felhatalmazással a végkielégítések adóztatása is így történik majd. Ugyanilyen fontos: a bíráknak az új szabály szerint is módjuk lesz arra, hogy megvédjék az állampolgárok alapjogait. A kormányzás felelősségét ugyanakkor nem kell vállalniuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.