Fogyasztásuk arányában fizetnek a legtöbben Nagykőrösön és Kiskunfélegyházán a távhőért

MN
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagykőrösi és kiskunfélegyházi távfűtött lakások több mint ötven százalékában elvégezte a Dunaújvárosi Hőszolgáltató Kft. a lakók kérésére a fűtéskorszerűsítést.

Felkerült a lakásokba a radiátorokra a termosztatikus szelep, amellyel lehet szabályozni fűtési szezonban a szobák hőmérsékletét. S mindezek mellett a radiátorok megfelelő helyére folyadékkal teli fiolákat tartalmazó lapot is felrögzítenek, ezek pedig a fűtési költségek szétosztásában játszanak nagy szerepet.

Természetesen ez jelentős költségekkel jár, amiket a Dunaújvárosi Hőszolgáltató Kft. saját profitjából finanszíroz, s a lakóknak csak jelképes hozzájárulást kell fizetni, az átalakításhoz radiátoronként csupán a mindenkori alapdíj négyszerese az egyszeri fejlesztési hozzájárulás. Csak adalékként: már a hőmérséklet-szabályozó termosztatikus szelep is jóval többe kerül ennél az összegnél.

Mindezzel szemben a lakossági ráfordítás többszöröse térül meg, hiszen a fűtéskorszerűsítésben részt vevő fogyasztók megközelítőleg 90 százaléka az előző évekhez képest jelentősen megtakarít a távfűtés hődíjának költségein.

A korszerűsítés révén radiátoronként szabályozhatóvá válik a távfűtés, azaz mindenkinek lehetősége van döntést hozni arról, hogy lakása melyik helyiségében milyen meleget akar a távfűtés időszakában. A kis folyadékkal teli fiolákat tartalmazó lapocskák pedig – a költségosztók – arra valók a fűtőtesten, hogy segítsenek abban, hogy a lakás tulajdonosa a fogyasztása arányában fizessen. Aki kevesebb hőt fogyaszt, az kevesebbet is fizet. Általános irányelv, hogy egy fokkal kevesebb hőmérséklet 6 százalék fűtési megtakarítást jelent. Ezek a fiolák nem mérők. Csak arányosító készülékek. Mérni a lépcsőházakban mérnek. A kis készülékek, ahogy a nevük mondja, csak a szétosztást segítik. A fiolákban lévő folyadék párolgásából számolják ki, melyik fogyasztó milyen arányban részesül az egész közösség által elhasznált hőből. Arányaiban kevesebbet fizet az, aki takarékoskodik, mint a lakótársa, aki nem. Itt kell megemlíteni, hogy a légköbméter-elszámolású lakásokat tartalmazó házakban is ugyanúgy mérik az elfogyasztott hőt, mint a korszerűsítettekben, csak ott a lakások légköbmétere alapján osztják szét a lakók egymás között. Amikor télen kinyitja valaki a konyhaablakot, ugyanúgy engedi ki a távhővel a pénzét, no meg a szomszédét is… Hiszen egy légköbméterre minden pazarlással több hő fog esni.



Dunaújvárosi Hőszolgáltató Kft.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.