Gru: a holdrabló és a három árva

A világuralmi szándékú gonosz férfi megváltozik három árva kislány hatására. Újra kiderül, hogy a családi 3D mese már nemcsak Disney kiváltsága. Ugyan a Gru nem Pixar-mese, mégis szórakoztató animációs film.

Kárpáti György
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig töretlennek tűnik a 3D térhódítása, és a sikerek egyre újabb szereplőket csábítanak a telítődő piacra. Miután a hollywoodi stúdiók kasszarobbantó animációkkal és fantasykkel örvendeztették meg a közönséget, mindenki igyekszik szeletet hasítani a legújabb sikertörténetből. Megjelentek a saját próbálkozásaikkal jelentkező kisebb kapacitású filmgyártók is. Ilyen vállalkozás eredménye a Gru is, amely ogrék, tűzokádó sárkányok és hasonlók között igyekszik megnyerni a nézők kegyeit. Csak röviden: a címszereplő Gru gonosz bűnöző, aki elhatározza, hogy ellopja a Holdat. Szorgos alattvalóival és egy bolond professzorral készíti elő az ördögi tervet, ám a kivitelezéshez nem kap banki hitelt. Később három árvát használ ki, hogy végrehajtsa szándékát, ám a kislányok meglágyítják szívét és a szeretet felülemelkedik gaz énjén.
A Gru a családi filmek évtizedes receptje szerint nyújt szórakozást. A rossz, aki az események hatására jó útra tér, atombiztos alapszituáció, ha a körítés is megfelelő. Jelen esetben a kedves kislányok, a sárga apró lények, a humoros fordulatok, a filmes áthallások és a felnőttek számára értelmezhető aktuálpolitikai-gazdasági referenciák képezik a siker zálogát. Az univerzális mesefilmek sorában a Gru megállja a helyét: a gyerekek kiszolgálása mindig könnyebb feladat, de ezúttal az őket kísérő felnőttek is élvezettel szemlélhetik, hogyan kell a gazdasági válság nehézségeivel megküzdenie egy meseszereplőnek. A Shrek óta elterjedt, önreflektív megközelítés pedig itt azért is külön értékelendő, mert kitalált lények és állatszereplők után ezúttal az emberek világában játszódik a történet. A Gru nagy erénye, hogy a kort, a politikát, a médiát és a gazdaságot állítja finoman pellengére.
A Disney stúdió és a Dreamworks jelenleg egyértelműen uralja a 3D mesefilmek piacát. A Gru nem tudja és nem is akarja megugrani ezt a technikai magasságot. A 3D azonban továbbra is vonzó a nézők számára, amit ez a mese is igyekszik kiaknázni, ám az alkotói sikerrel igyekeznek a külsőségeket ellensúlyozni. A Gru a hátrányból erényt kovácsolt, amelynek eredményeképp egy szerényebb vállalású, ám vitathatatlanul kedves családi film született.
(Gru – színes, szinkronizált, amerikai animációs film, 95 perc, 2010. Rendező: Pierre Coffin, Chris Renaud. Forgalmazó: UIP-Duna Film.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.