Hétfőn véleményezik a büdzsét

A hét első napján teszi közzé véleményét a számvevőszék a jövő évi költségvetés-tervezetről, amelynek számsorai ugyanezen a napon a parlament elé kerülnek. A magán-nyugdíjpénztári átutalások felfüggesztéséből és az átlépésekből 360 plusz 530 milliárd forintos bevétellel számol a kassza, a privát pénztárak elhagyásából keletkező további vagyon az államadósság-kezelőnél landol majd.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tartva az eredeti menetrendet, hétfőn a parlament elé terjeszti az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a véleményét a jövő évi költségvetés-tervezetről – erősítette meg a Magyar Nemzet érdeklődésére Körmendi Gábor, a számvevőszék szóvivője. A Nemzetgazdasági Minisztériumnál azt a választ kaptuk, hogy minden a tervezett ütemben zajlik, ugyanezen a napon a Ház elé kerül a 2011-es büdzsé is.
A költségvetés egyik legtöbbet vitatott kérdése, hogy pontosan miképpen számolja el a magánnyugdíjpénztárak vonalán keletkező pluszforrásokat. Viszonylag egyszerűen átlátható a privát kasszáknak való átutalások felfüggesztéséből származó 360 milliárd forintnyi bevétel helyzete. Ez az összeg a biztosított által fizetett nyugdíjjárulékok között jelenik meg, amely így jóval magasabb lesz, mint a korábbi években. Összetettebb a kép, ha a magánkasszák vagyonából várható pénzt nézzük, s nem csak azért, mert még nem lehet tudni, hogy hányan fognak visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe, s mekkora értékállományt hoznak magukkal. Függetlenül attól, hányan döntenek az átlépés mellett, a kormány 530 milliárd forintot tüntet fel ebből származó bevételként a büdzsében (450 milliárd a Nyugdíjbiztosítási Alap bevételei között, 78 milliárd önállóan szerepel). Ez a teljes nyugdíjpénztári vagyon kicsit több mint 15 százaléka, ennyit költene el tehát a kormány 2011-ben a nyugdíjkassza hiányának pótlására. A 15 százaléknál azonban a minisztérium és az elemzők is jóval magasabb átlépési arányokat jósolnak, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 90 százalékot emlegetett (ez 2500 milliárd forintnyi bevételt jelentene), és a legpesszimistább elemzők is 30 százalékot mondtak (840 milliárd). – Minél hamarabb rendbe kell tennie a nyugdíjrendszert a kormánynak, át kell alakítani például a rokkantnyugdíj-folyósítást azért, hogy a magánpénztári vagyont ne nyeljék el az időseknek járó kifizetések – erre hívta fel a figyelmet érdeklődésünkre Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.
Az államhoz visszatérő magánpénztári vagyon 530 milliárd feletti részét a jelenlegi tervek szerint az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) kezelné, ahol létrehoznának egy külön alapot erre. – Volt már arra példa, hogy az adósságkezelő átvett vagyonelemeket a magánnyugdíjpénztáraktól, de ki kell dolgozni a jövőben az új alap működtetésének feltételeit – mondta Pleschinger Gyula, az ÁKK vezérigazgatója. Tavaly, amikor az 52 éven felülieknek megnyitották az utat az átlépésre, egyszerű volt a helyzet, ugyanis a vagyont állampapírokba helyezték át, s az ÁKK-nak csak be kellett vonni azokat. Tömeges megmozdulásokkal azonban összetettebb feladatok elé kerül az adósságkezelő.
– A költségvetést ellenzéki oldalról mindenféle kritika éri, hogy például oktatásra és egészségügyre miért költünk csak kicsivel többet 2011-ben, mint az idén. De legtöbbször nem indokolják meg, hogy minek a terhére lehetne megvalósítani az átcsoportosítást – mondta a lapunknak nyilatkozó Lóránt Károly közgazdász. Egyetért azzal, hogy bizonyos társadalmi érdekeket szolgáló területeken több forrásra volna szükség, azonban „igen korlátozottak a büdzsé lehetőségei”. – A költségvetést a kényszer szülte, a kívülről kényszerített egyensúlyi követelmények – mutatott rá Lóránt Károly. Szerinte ez a pár hónap kevés lett volna az egész államháztartási rendszer megújításához, olyan megoldások kidolgozásához, amelyek nem rontják az egyensúlyt, de egyes területeken növelik a felhasználható források mértékét. Ám minél hamarabb neki kell látni ilyen alternatív eszközök összeállításának, amely alatt a szokásostól eltérő lehetőségek is szóba jöhetnek. – Bónuszokat lehetne nyújtani a közszféra dolgozóinak, amiket csak a helyi termelők áruira költhetnének el, de előnyben kell részesíteni a magyar vállalatoknak munkát adó fejlesztéseket is. A külföldi érdekeltségek uralják az élelmiszer-kereskedelmet és egyéb területeket, a kormány feladata menekülőutakat kidolgozni, a helyi együttműködést kell erősíteni – magyarázta Lóránt Károly.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.