Ingázó polgármester

Az önkormányzati választások egyik különlegességének számított, hogy Seres Mária, a Civil Mozgalom elnöke szülőhelyétől kétszáz kilométerre, Mátraverebélyen szállt harcba a polgármesteri címért, amit el is nyert. Munkatársaink a helyszínen próbáltak választ keresni arra, a település lakói miért nem helybélit választottak községük élére.

Velkei Tamás
2010. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a lehetőség mindenki számára adott volt – feleli Csige István kissé szkeptikusan érdeklődésemre, nem tartja-e különösnek, hogy Seres Mária Nyíregyházáról érkezve jutott polgármesteri címhez. Az előző ciklus MSZP-s önkormányzati képviselője hozzáteszi: jó volt Seres Mária PR-ja, ez számított és a kapcsolattartás.
– Egy helybéli is kommunikálhatott volna jól a lakossággal – vetem közbe.
– Nem tudom, miért nem tetszett a verebélyieknek az elmúlt évek durván egymilliárd forintos fejlesztése… Felújítottuk az iskolát, kiépítettük a kábeltévét, bekameráztuk a köztereket. Az emberi hiszékenység is közrejátszott abban, hogy az itteniek nem mindig csak a tényeket figyelembe véve voksoltak – zárja le a diskurzust.
Az általános iskola valóban szép, ám nem messze tőle a napköziként használt, egykori Almásy-kastély homlokzatán két centiméter vastag repedések futnak, a vakolat több helyen is omlik.
– Nem furcsállták, amikor kiderült, hogy a távolból érkezik polgármesterjelölt? – lépek az iskola közelében vízelvezető árkot betonozó férfiakhoz.
– Tíz évig vezette más a települést, munkalehetőség nem volt, Seres Marika viszont munkát ígért. Jövőre kiderül, de gondolom, nem tévedtünk, amikor rá szavaztunk – válaszol Puporka Ernő.
Sommás véleménye jól jellemzi a 2200 lakosú településen uralkodó közhangulatot: valaha, amíg a környékbéli bányák, szénosztályozók működtek, mindenkinek volt munkája a faluban, mára a munkanélküliség a legnagyobb probléma.
A községet kettészelő 21. számú főút túloldalán, a „rózsadomb” jobbára cigányok lakta részén is örülnek Seres Mária érkeztének. A romos „hangyaház” környékét takarító közmunkások egyetértenek abban, hogy máris elindult valami.
– Jobb tervei vannak, mint a régi polgármesternek. Ez a nő megmutatta, mi kell az embereknek, munka kell, uram! Mi bármit elvégeznénk, és ha van munka, nem azt nézzük, honnan jött a polgármester, hanem, hogy mit tesz – mondja Csemer Károly, az egyik gereblyéző. Általános a vélekedés: ha Seres Mária a negyedét beváltja ígéreteinek, már jól jártak vele.
Ennyi volna a titok nyitja? A munkahely ígérete? Úgy tűnik, a helyiek bárkit szívesen láttak volna a község élén, aki munkát ígér és szeretettel közelít a – negyven százalékban roma – lakossághoz. Még Seres Máriát is, aki Szabolcsból érkezett a Nógrád megyei településre.
– Nyíregyháza nagyváros, pártharcok színtere, civilek nem rúghatnak labdába, mint a közgyűlés tagja pedig nem akartam ellenzékben asszisztálni, ezért inkább választottam egy másik települést – világít rá a Civil Mozgalom vezetője, Seres Mária, miért nem szülőhelyén mérette meg magát. – Szerettem volna kipróbálni az erőmet, Mátraverebély pedig megfelelő méretű település ahhoz, hogy elindíthassunk új kezdeményezéseket.
– Miből gondolta, hogy lehet esélye a választáson?
– Felhívtam telefonon a képviselő-testület tagjait, érdeklődve, van-e értelme elindulnom, elnyerhetem-e a polgármesteri címet, mire azt felelték: ha egy jó programmal érkezem, igen, mert az emberek ki vannak éhezve a változásra.
A puhatolózást tett követte. Seres Mária tartott a faluban egy bemutatkozó előadást, majd hogy mindenki megismerhesse programját, négy napon át járta a települést, minden házba becsöngetett. A siker nem maradt el, még maga is meglepődött, milyen arányban győzte le a korábbi MSZP-s polgármester-gátőrt, Nagy Attilát.
Programjának lényege egy szóban fogalmazható meg: munkahelyteremtés. Erre vevő volt mindenki a faluban, fiatal, idős, magyar és roma egyaránt. Arra alapoz, hogy a helység gazdálkodását a verebélyiek közösen építsék majd fel, szeretné a segélyezésből visszavezetni az embereket a munka világába. – A negyven közmunkás eddig jóformán nem csinált semmit, sepregettek nyolctól fél kilencig, majd hazamentek. Mi hasznos munkára fogtuk őket, amiben a testület roma származású tagja, Csemer Csaba is nagy segítségünkre volt – folytatja az új polgármester, és hozzáteszi: azóta minden napra találnak elfoglaltságot az addig csak lődörgő közmunkásoknak. Ennél azonban többet vár a település, de Seres Mária úgy gondolja: „nem baj, ha nagy a feladat”.
A Mátraverebélyhez tartozó Szentkút ugyan kilenc évszázada zarándokhely, ám a faluban nincs egyetlen ágy, ahol a turisták megszállhatnának. Seres Mária szerint ez az állapot tarthatatlan, a turizmust fejleszteni kell a községben. – A szentkúti nemzeti kegyhely semmilyen reklámot nem kap – állapítja meg a polgármester, hiszen a zarándokturizmushoz kapcsolódva számos esély kínálkozik a munkanélküliség csökkentésére. Az emlék- és kegytárgyak készítése, a vendéglátás és a kereskedelem is több helybélinek adhatna munkát.
Seres Mária azt is szeretné elérni, ha a település önfenntartó lehetne, lelkesen említi, hogy a községben két termálkútból is 60-70 fokos víz tör fel, a geotermikus energia termelése mellett az összetételtől függően további lehetőségeket is rejthet a föld alatti kincs. A verebélyiek a községhez közeli, de érintetlen táj gyógynövényeit, az erdő gyümölcseit is gyűjthetnék, azokat helyben dolgoznák fel.
A tervek tetszetősek, de ami ennél is fontosabb, a helyiek is hisznek bennük.
– Nem baj, hogy dolgoznunk kell, sőt, ennek örülünk, és várjuk a januárt, hogy nyolcórás munkánk legyen – válaszolja Csemer Tibor, egy árkot mélyítő közmunkáscsoport tagja arra, nem voltak-e kellemesebb helyzetben, amikor reggelente jelentkeztek közmunkára, és már mehettek is haza. Egyet megállapítunk: az új településvezető felkavarta az állóvizet, ám hogy az égető problémákkal, így a közbiztonság hiányával miként birkózik meg, még a jövő titka. Ahogy az is, hogy bírja majd az állandó ingázást a négygyermekes családanya, aki már házat keres Mátraverebélyen. – Egyelőre sok az üres, elhagyott ingatlan a faluban, pedig csodálatos fekvésű a település. Remélem négy év múlva minden ház lakott lesz!
Ebédidő közeleg, az utcán mégis roma asszonyok söprögetnek, szépítik a közteret, korábban ez idő tájt csak ücsörögtek a kerítés tövében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.