Kettős mérce az előrejelzéseknél

Ugyanaz a GKI Gazdaságkutató Zrt., amely egyensúlyjavulást állapított meg a büdzsé kilencszázalékos hiányakor 2006-ban, jelenleg kedvezőtlen folyamatokról beszél a költségvetés-tervezet kapcsán. Pedig idén már csökkenhet a GDP-arányos államadósság, jövőre deficitbajnokok lehetünk az EU-ban és az adócsökkentésekkel – még a nyugdíjjárulék enyhe emelésével is – 500 milliárd forinttal több marad az embereknél.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglehetősen kritikus hangvételű gyorsjelentést tett közzé a GKI Gazdaságkutató a héten, amelyben azt állapítja meg, hogy a közpénzügyek mélyén egyensúlyi szempontból kedvezőtlen fordulat megy végbe. Elismeri, hogy a jövő évi GDP-arányos államháztartási hiánycél formálisan megfelel a piaci elvárásoknak, azonban az úgynevezett strukturális deficit romlására hívja fel a figyelmet. Ezt a fogalmat közgazdászoknak is szótárból kell kinézni ahhoz, hogy megértsék, mire is gondolhat a gazdaságkutató. A lapunknak nyilatkozó szakember szerint olyan hosszabb távú trendelőrejelzést takar a strukturális deficit, amelynek készítésénél a trend bizonyos elemeit megtartották, másokat pedig figyelmen kívül hagytak.
Kicsit kilóg a lóláb, világosan látszik, hogy a Vértes András vezette intézet az előző kormányok idején nem volt ilyen szőrszálhasogató. Előrejelzéseikben a legnagyobbat ezelőtt négy évvel tévedtek, amikor előbb 5,5, majd 5,7 százalékos hiányt jósoltak. Amikor pedig kiderült, hogy végül is kilenc százalékon felül lesz a deficit, a gazdaságkutató jelentésében azt írta, hogy a reformok beindultak, a magyar gazdaság pedig a konvergencia-programban szereplő pályán fejlődik. Ugyanebben a dokumentumban olvasható, hogy a pénzpiacok egyre hitelesebbnek tekintik a gazdaságpolitikát.
Szintén 2006-ban, a választások előtt a GKI arra figyelmeztette a választókat, hogy nem teljesíthetők „egyes pártok” ígéretei, s utalt a Fidesz kampányában szereplő adó- és járulékcsökkentésre, illetve a gyerekes családok felkarolására, a munkahelyteremtésre. Azóta kiderült, hogy ezekre a célokra lehet forrásokat találni, nem következik semmiféle „kijózanodás” (ahogy azt a GKI jósolta), csupán a kiemelkedően magas haszonkulccsal dolgozó ágazatokat kell arányosabb közteherviselésre felszólítani, illetve a nyugdíjak finanszírozhatatlanságát okozó reformot kell új alapokra helyezni.
Ezelőtt két évvel sem remekelt a gazdaságkutató az előrejelzések készítésének pontosságában. 2008 októberében, amikor a válság begyűrűzött az országba, megállapították, hogy az egyensúly, ha szerényen is, de javul, s címben utaltak arra, hogy az ország közeledik az euró bevezetéséhez. Az „egyensúlyjavulás” vége az lett, hogy a következő évben 6,7 százalékot esett a gazdaság a GKI által 2008 végén előre jelzett félszázalékos bővüléshez képest. „Szinte biztosra vehető, hogy Magyarországon 2009-ben jóval a maastrichti kritérium alá csökken az államháztartási hiány” – vélekedtek a gazdaságkutatónál 2009 januárjában.
Szakmai vélemények szerint nem kell csodálkozni azon, hogy a GKI kettős mércét használ, elég csak arra gondolni, hogy a szocialista kormány volt politikai államtitkára, Akar László a Gazdaságkutató Zrt. jelenlegi alelnöke. – Számos olyan előrejelző intézet van, amely egyoldalú prognózisokat állít össze, azokat az adatokat, amelyek igazolják állításait, előtérbe helyezi, másokat mellőz – mondta a Magyar Nemzetnek egy név nélkül nyilatkozó szakember. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az új kormány intézkedései betonbiztosak, és semmilyen kockázatai nincsenek a tervek megvalósulásának. Amennyiben a GDP három százaléknál alacsonyabban növekszik, és a gazdaság nem fehéredik a várt mértékben, adódhatnak problémák. Azonban idén várhatóan teljesül a 3,8 százalékos hiány, jövőre pedig deficitbajnokok lehetünk a három százalékkal az EU-ban; a költségvetéssel szemben kritikus Költségvetési Tanács szerint a jövő évi deficit még annál is alacsonyabb lehet, mint a kormány várná. Továbbá az államadósság-kezelőnél úgy látják, már idéntől csökkenhet GDP-arányosan az államadósság, és – ha a nyugdíjjárulék emelése 40 milliárdot le is von belőle – jövőre a kormány intézkedései alapján legalább 500 milliárd forinttal több marad az emberek zsebében.

Vitázhatnak a büdzséről. Általános vitára alkalmasnak tartotta a 2011. évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés gazdasági bizottsága a kormánypárti képviselők támogatásával, miután a javaslatról meghallgatták az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács véleményét – írta az MTI. Általános vitára alkalmas az egyes pénzügyi tárgyú törvények kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.