Ki védi a hiteleseket?

Nem képviselheti az adósokat egy olyan civil szervezet, amelynek a Provident a támogatója – jelentette ki a Fehér Kéményseprők szövetsége annak kapcsán, hogy a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete anyagi segítséget kapott a gyorshitelt nyújtó cégtől.

Csécsi László
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, nyílt konfrontációba torkolltak a fizetésképtelen adósok érdekeit zászlajukra tűző civil szervezetek közötti ellentétek. Tegnap Dabasi Tamás elnök egy 2008-as együttműködési szerződést juttatott el a lapunkhoz, amely egy, az Árverező Ház Zrt. és a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete (BHKE) közötti megállapodást vázol fel. A szerződés (amelyen aláírás nem található) többek között azt tartalmazza, hogy az egyesületnek lehetősége van az árverezésre bocsátott jelzálogtárgyak megvásárlására vagy a követelések átütemezésére. Az Árverező Ház a vásárlások után jutalékot kap, mégpedig a nettó vételár 2,5 százalékát.
Orbán Róbert, az Árverező Ház vezérigazgatója lapunknak elmondta: a szerződést, amelytől azt remélték, hogy javítja majd a bankok és az adósok közötti viszonyt, még a pénzügyi válság előtt juttatták el a BHKE vezetésének, de az egyesület végül elutasította a kezdeményezést.
A Fehér Kéményseprők munkatársai azt is különösnek tartják, hogy a BHKE támogatói között megtalálható a Provident Pénzügyi Zrt. is. Felhívták a figyelmet, hogy a BHKE nem lépett fel a bankok egyoldalú szerződésmódosítása ellen, hanem a Magyar Bankszövetségéhez hasonló véleményt fogalmazott meg. A hazai pénzintézetek szövetsége 2009-es éves jelentésében egyébként külön is kitér a BHKE-re. – A bankszövetség több éve kapcsolatban van a Banki Hitel Károsultjainak Egyesületével. A velük folytatott tapasztalatcseréből megtudtuk, hogy nem banki hitelezők (hanem a pénzügyi vállalkozások) károsultjait képviselik – áll a Magyar Bankszövetség jelentésében.
A civil szervezetek azt sem nézik jó szemmel, hogy a BHKE még az ügyek megoldása előtt anyagi ellenszolgáltatást kér az ügyfeleitől. Egy panaszos a következőképpen fogalmazza meg az egyesületről szerzett tapasztalatait: „… elég annyi hozzá, hogy tízezer forint a hellyel kínálás az irodában, majd a következő alkalommal 60 ezer forint lett volna az éves tagsági díj befizetése. Ezt követte volna az ügyvédi munka megkezdése.”
Lénárd Mariann, a BHKE főtitkára lapunknak elmondta: az egyesület nem határozott meg több tízezer forintos tarifát. Megjegyezte, nem állnak kapcsolatban az Árverező Házzal, bár a cég a válság előtt valóban együttműködést akart kötni a civil szervezettel. A Magyar Bankszövetséggel szintén nincs szerződésük. A Provident támogatása kapcsán a főtitkár elmondta: 2006-ban egy havonta megjelenő magazint adtak ki, amelyben a hitelezésről szerezhettek ismereteket az ügyfelek. A kiadvány támogatásában vett részt a Provident, de megszűnése után a céggel is megszakadt a kapcsolatuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.