Kimerülőben a tartalékok

A hitelek több mint egyharmadát csak késve tudják törleszteni az adósok – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének jelentéséből. A hitelek közel negyede már több mint három hónapos késésben van. Egyre több a veszteséges cég a pénzügyi szektorban.<br />

Munkatársunktól
2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stabil a magyar pénzügyi szektor helyzete, bár a bankok jövedelmezősége romlik – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének második negyedévre vonatkozó kockázati jelentéséből. A felügyelet szerint a legnagyobb kockázatot az jelenti a hitelintézetek számára, hogy az adósaik törlesztési képessége még mindig leszálló ágban van. A hitelállomány minősége a második negyedévben tovább romlott, aminek az egyik oka az, hogy az év elején tetőzött a munkanélküliségi ráta, és rengeteg cég ment csődbe. Emellett az is közrejátszott a helyzet romlásában, hogy a háztartások és a vállalkozások pénzügyi tartalékai ebben az időben merültek ki igazán. A fent említett nehézségeket csak tovább fokozta, hogy a forint gyengülése miatt a devizahitelek törlesztőrészletei is növekedtek március eleje és június vége között.
A késve fizetett céges és lakossági hitelek darabszámát vizsgálva kiderül, hogy az összes hitelszerződés 38,8 százalékát törlesztették késve az adósok, a kölcsönök 23,2 százaléka pedig 90 napon túli elmaradásban volt június végén. A késedelmes szerződések számának gyarapodása ugyan jelentősen lelassult a második negyedévben, de az elmaradások összege gyorsuló ütemben nőtt. A lakossági hitelállományon belül az átlagosnál gyorsabban romlott a jelzáloghitelek minősége: az összes ebbe a kategóriába tartozó szerződés 23 százaléka volt késedelmes, 8,2 százaléka, vagyis 105 ezer kölcsön pedig 90 napon túli elmaradással rendelkezett.
– A bankrendszer továbbra is biztonságosan működik, de a jövedelmezőséget a piaci folyamatokon túl a pénzügyi szektort érintő különadó és a hatóságok új fogyasztóvédelmi indíttatású intézkedései is negatívan érintik – áll a jelentésben. A veszteséges bankok száma és piaci súlya viszonylag magasra nőtt. A hitelezés visszaesett, és az ügyfelek által betétekben elhelyezett összeg is csökkent. A bankszektor kamatfelára az év első felében tovább nőtt, mert a hitelkamatok jóval kisebb mértékben csökkentek, mint a betéti kamatok.
A felügyelet számításai szerint a pénzügyi szektorra kivetett különadó idén 170 milliárd forinttal csökkentheti a szektor egészének adózott eredményét. Az adó hatásait is figyelembe véve idén 186 veszteséges és 43, a szabályozói követelményekhez képest alultőkésített pénzügyi szolgáltató lehet majd a piacon. – Ezek túlnyomó része pénzügyi vállalkozás – jegyzik meg a felügyelet munkatársai.
A pénztári szektorban a magánnyugdíjpénztárak továbbra is veszteségesen működnek, és a hozamaik sem kielégítők – állapította meg a PSZÁF. A működési bevételeiket apasztja a tagdíj- és működési bevételek 14 hónapra történő állami befagyasztása, és kockázatot jelent számukra a magánpénztári tagoknak az állami nyugdíjrendszerbe való tömeges visszalépését célzó szándék is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.