Köznapló

Végh Alpár Sándor
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 28., csütörtök
A váci ócskásnál megvettem a jövő térképét. (A mondatot szándékosan alakítottam így: világítson rá az egyirányú gondolkodás csapdáira. Mert sokan úgy vélik, amiről azt hallják, hogy új, az tényleg az, ami pedig régi, a múltról szól, semmi másról. Az agyakat már jó ideje sunyi köszörűsök igyekeznek tompára csiszolni…)
A térkép festményeket megszégyenítő szépsége a keletnémet Hermann Haack-céget dicséri. Iskolák falára készült. Eleven színek, tágas méret – két és félszer egy méter hetven –, ha tavasszal elkészül a ház szobányi toldaléka, az egyik fal az övé lesz.
Feliratán fennakad majd néhány vendég, de magára vessen, aki rosszul viseli, hogy a tetején az olvasható: „Sowietunion”. Ragasszam le? Isten őrizz! Hiszen így történelmi térképként is használható.
De hagyjuk a múltat!
A jövővel kezdtem, és nem véletlenül.
A kartográfiai műremek láttatja ugyan a bolsevik birodalom öröknek hitt határait, ám fontosabb, amit ezenkívül mutat. Rajta vannak Oroszországon kívül az iszlám Közel-Kelet országai, Kína északi része, Japán, nyugaton pedig, Bécstől keletre, Európa őrvidéke, benne Magyarország – mind megannyi ősi kultúrájú, ambíciókkal teli, bizonyítani akaró náció.
Övék a jövő.
De van rajta még valami.
Együtt látni, amitől az urak Brüsszelben annyira fáznak, hogy kiejteni se merik a nevét, ez Eurázsia. Térképén a mi szemünk, magyaroké nem bolyong idegenül (vagy mint a gyarmatosítóké: sunyimód.) A Haack-cég 1985-ben készült el a Szovjetunió új ábrázolatával, és aligha gondolták, hogy ennél izgalmasabb térképük nem lesz.
Azért sem, mert a nyugati oldal országegyesítéstől elszemtelenedett tőkepénzesei felszámolták a nagynevű, kétszáz éves céget. Így megy ez – írta a jó Vonnegut drezdai háborús könyvében. Haackék békésebb – és márkásabb – városban leltek otthonra: a türingiai Gothában. Igen, ott, ahol a főrangúak almanachját adják ki 1763 óta mindmáig.
Egy szó, mint száz: boldog vagyok a térképpel.
Tekintetem beszáguldozhatja a sztyeppeket, gondolatban feljutok a Tien-san egyik hatezresére. Követhetem a magyarok útját a Bajkáltól le egész Hunniáig, a bolgárokét Baskíriától a Balkánig, meg a magam fajtájáét: a kunokét az Irtis partjaitól a Tiszán innenig és túlig.
Megszüntethetem a takonyaggyal kiókumlált és nyálas ceruzával megrajzolt országhatárokat, e nélkül nem járhatom be szabadon Ázsia felfoghatatlan csodáit.
Átléphetem az évszázadok küszöbét is.
Módom lesz találkozni Vámbéryvel Szamarkandban, Lao-cével a Hanku-kuan-szorosban, bejuthatok az asszaszínok bevehetetlennek hitt vára, Alamút fantasztikus könyvtárába, amelyet felgyújtottak a mongolok – a barmok.
A szabadság lehet külső, lehet belső, bár a legjobb a kettő együtt, de az kevesek sajátja. Egy jó térkép felkeltheti a vágyat, hogy valaki e kevesek egyike lehessen, ami, istenemre, csodás érzés. Ráadásul ára annyi volt csak, mint két vacak bestselleré. Okkal érzem, nem véletlenül találtam rá. Valaki, nagy v-vel, úgy rendezte, hogy engem illessen.
Mélyen meghajtom magam előtte.

Október 29., péntek
Be merem vallani, hogy a cirkusz szexuális izgalmat is jelent számomra, s ez az évek múlásával sem változott. Nem a műlovarnő idomai, nem is az oroszlánok ereje váltja ki belőlem – egy emlék. Egy meghatározó emlék.
Tíz-egynéhány éves lehettem, anyám pár napra levitt Ceglédre. A nővére lakott ott, volt egy hasonló korú fia, és úgy gondolta, unokaöcsémmel jól elleszünk. Semmi kétség, elvoltunk remekül, folyton gazemberségeken törtük a fejünket. És nem csak törtük. Meg is cselekedtük.
Akkor érkezett Ceglédre a híres-neves Busch-cirkusz. Naná, hogy látni akartuk! Érdeklődtünk is a nénémnél, de szigorú tekintete felszúrt, mint egy szitakötőt a bogarász. S hogy kétségeink se legyenek, mutatóujját fölemelve hozzátette: „Még hogy cirkusz… Azt aztán nem!” Ja, ha ilyen módon nem megy, megpróbáljuk másként, döntöttünk Tiborral. Persze el kellett hárítanunk minden gyanút. A délutáni előadást vettük célba, és valami cimborát emlegettünk, akivel futballozni megyünk.
Alighogy kívül voltunk a kapun, uccu, irány a vásártér!
Cirkuszi zene, tarka tömeg, tökmagárusok és olcsóbb rágnivalónak por, rengeteg por. Tekingettünk ide-oda, ahogy azok szoktak, akiknek nincs egy vasuk sem. De semmi baj, belógunk. Jó, jó, de hol és hogyan?
A sátor bejáratánál két jegyszedő, mellettük szigorú felvigyázó, ott hiába próbálkoznánk. Túlfelől, a cirkuszos kocsik felől medve ordítozott, nem, arra semmiképp nem. Mi volna, ha bekúsznánk a ponyva alatt?
Már elkezdődött az előadás, amikor végre bepréseltük magunkat. Az ingem olyan lett, mint egy felmosórongy, de ezt csak utóbb vettem észre.
A nézőtér alatt találtuk magunkat, több száz változó méretű fenék, popsi, ülep fedezékében. A lányok és a nők vagy maguk alá simították a szoknyát, vagy szétterítették, s láthattuk, ki milyen nadrágocskát visel. Azt reméltük, találunk hézagot a hátsók rengetegében, ahol kibújhatunk, de nem volt. A délutáni előadásra is elkelt minden jegy. Mászkáltunk ide-oda, egyszer négykézláb, máskor fölegyenesedve – zavartalanul, senki nem törődött velünk. Úgy éreztem magam, mint egy szovjet kalandfilm hőse. Ha azok győztek, előbb-utóbb én is bejutok a nézőtérre.
A porondot takarta a tribün, de hallottuk, hogy a bohócon kacarásznak. Érthette a dolgát, mert néhány popsi a nagy elragadtatástól a magasba emelkedett, s amikor visszahuppant, a csinos fehér és rózsaszín bugyik némelyike félrecsúszott, s látni engedte, amitől gyorsabban kezdett verni a szívem. Azon kaptam magam, hogy már nem a bejutás izgat, egészen más.
Összezavart az ismeretlen érzés. Nem tudtam, hogy ereje már királyokat is letaszított a trónról, egy másik királlyal pedig ugyanez az erő építtette meg Agrában a világ legszebb épületét. Meguntam a toporgást a tribün alatt. Szóltam az unokaöcsémnek, ebből elég, menjünk haza.
Ez volt életem legemlékezetesebb cirkuszi előadása.
Hogy jön ez ide?
Úgy, hogy betértem az Irányi utca sarkán a Jászi Galériába. Festők és grafikusok vitték oda képeiket – mind a cirkuszról. Aba Novák, Benkő Viktor és Véssey Gábor festményei, Szalay Lajos, Kondor Béla, Szabó Vladimír és Rékassy Csaba karcai odavonzották, mint a mágnes a sok porondélményt. Felidézték Menzel filmjét, a Szeszélyes nyarat; Karinthy novelláját, melyet Latinovits olvasott fel egy előadóesten pár méterre tőlem, de egyik sem tudta arrább söpörni a ceglédi cirkusz emlékét.
Ma már van pénzem jegyre, megnézhetném akár a kínai cirkuszt is – ők a műfaj legjobbjai –, mégis azt a tíz-egynéhány éves fiúcskát kerestem, aki én voltam egykoron.
Az ember hajlamos azt hinni, a gyermek gyönge, és kímélni kell, holott őrá nehezednek a legnehezebb súlyok: az emlékezet polcai. Az író róluk emeli le, amit eltett annak idején. Ha gondos volt, és érzékei megőrizték egy-egy élmény fontos részleteit, a medveordítást is fel tudja idézni, mint én ott, a Jászi Galériában.
Ami igazán megmaradt, a bontakozó csoda.
A fiúban felsejlő vágyé, melyet Somlyó Zoltán versének ez a sora fejez ki a legszebben: „Borítsd szememre szoknyád!”
Ó, hogy reszkettem, amikor rám borult az első!

November 2., kedd
Elítéltek a miskolci bíróságon egy csapat cigány embert. Botokkal és más kézi alkalmatossággal estek neki egy autónak, a benne ülőknek, közben azt ordítozták: halál a magyarokra! A sajtó és a média fölkapta az ügyet. Az aszfalttojásból kikelt úri fiúk, a szegénysort nem ismerő dumalovagok csettinthetnek: megint van témájuk.
Ma megjelent a közszolgálati tévé reggeli műsorában Derdák Tibor, s én reménnyel fordultam a képernyő felé. Tudtam, hogy cigányok közt él, és bizonnyal nem messziről kelt hullámokat, melyeknek a hátára ül majd.
Tévedtem, és újra kiderült, hol csíphető nyakon a zűrzavar, mely mintha érdeke lenne sok kisebbségvédőként szereplő közfinak. A sistergő indulat, amellyel Derdák válaszolt a miskolci stúdióból néhány világosan, tisztességesen feltett kérdésre, másfél perc alatt ellenszenvessé tette. (Az csak ráadás volt, ahogyan utána Horváth Aladár hozta szokásos formáját.)
Derdák kétségbe vonta a bot létezését, amelyre felvésték, hogy „Halál a magyarokra”, eltekintett attól, hogy az ütlegelő csapatban több büntetett előéletű is volt. Egyre Tatárszentgyörgyöt emlegette, mint aki elfeledte az olaszliszkai esetet: Szögi Lajos agyonverését.
Pár éve már írtam arról, hogy a magyar cigányság helyzete aligha javul, míg nem lesznek hiteles, tekintélyes, megvesztegethetetlen vezetői. És idetartozik az is, hogy amíg Derdák Tibor és kisebbségvédő társai nem képesek a cigány ügynek annyi rokonszenvezőt találni, mint Amerikában a hatvanas évek polgárjogi harcosai, a dolgok elfajulhatnak.
Ezen múlik minden, s ha nem lesz milliók ügye, itt is „kitermelődhetnek” a radikális Black Power (Fekete Hatalom) mozgalom tagjaihoz hasonló harcosok. Fennen hirdették Amerikában: a fekete lélek magasabb rendű a fehérnél – én már olvastam hasonlót magyar szerzőtől.
Régóta várom, hogy a cigányságból kiforrjon egy Martin Luther Kinghez hasonló vezető, aki egyesítheti a széthúzást, föl lehet rá nézni, s rangos tárgyalópartnere lehet a mindenkori kormánynak. Nincs ilyen. Nem lelem azt az érzelmi támaszt jelentő művészt sem, amilyen Pete Seeger volt. Ő egyszer megénekelte, mint zajlott egy tüntetés Alabamában.
Doktor King így szólt feketékből álló híveihez a templomban: „Demonstrációnk ezúttal csöndes lesz. Akkor se szólunk, ha nekünk esnek. Egy esetben mégis: ha letartóztatnak. Akkor énekelni fogunk.”
Alighogy kiléptek a templomból, eléjük állt egy rendőr, és rájuk üvöltött: „Mind le vannak tartóztatva!” A gyülekezet teli tüdőből fújni kezdte: „I ain’t scared of your jail – Nem félek a börtönötöktől…”
A magyar cigányság nem a templomból indul, nem énekel, inkább botot farag, és üt vele. Ez vezetőinek a bűne – ha vannak egyáltalán vezetői.
Hosszú még az út. Az övék is, a miénk is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.