Lassulva, de tovább zuhan az építőipar

Szeptemberben 9,2 százalékkal maradt el az építőipar teljesítménye a múlt év kilencedik hónapjától, az első három negyedévben viszont 10,5 százalékos a lemaradás. A visszaesés az éven belül is érzékelhető, hiszen augusztushoz képest is csaknem három százalékkal mérséklődött az iparág teljesítménye.

Hajdú Péter
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly június óta folyamatosan csökken az építőipar teljesítménye. Ha a szeptemberi visszaesés részleteit vizsgáljuk, ellentétes folyamatokat láthatunk: az épületek építése, amelyben a belső szakipari munkák is benne foglaltatnak (víz-, gáz-, csatorna-, villanyszerelés stb.), mintegy ötszázalékos növekedést mutat, amelyben az idén megkezdett ipari, kereskedelmi és felsőoktatási beruházásoknak van komoly szerepük.
Az egyéb építőipari munkák területén viszont tavaly szeptemberhez képest 22 százalékos visszaesés tapasztalható, ami a múlt évben még meglévő költségvetési nagyprojekt befejezésének tudható be. Ezt igazolja, hogy az év első kilenc hónapja alatt az egyéb építmények kivitelezése 16,1 százalékkal esett vissza tavalyhoz képest, az épületek építése viszont „csak” 5,3 százalékkal marad el a tavalyi év hasonló adataitól.
Az építőipari cégek szerződéseinek száma is visszaesett, 2,4 százalékkal volt kevesebb, mint tavaly ilyenkor. De akkor sem vidámabb a kép, ha a szeptemberben kötött új szerződések számát tekintjük, ez ugyanis valamivel több mint 11 százalékkal esett vissza.
– Számunkra nem hozott meglepetést a KSH friss jelentése. Már az év eleje óta mondjuk – és sajnos az adatok minket igazolnak –. hogy éves szinten 10 százalékos visszaesésre kell számítani, még a meglehetősen alacsony tavalyi adatokhoz képest is – fejtette ki lapunknak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) alelnöke. Még elkeserítőbb a kép, ha az utolsó „békeévhez”, 2006-hoz hasonlítjuk az idei első kilenc hónapot: az építés negyven százalékkal esett vissza, a lakásépítési piac pedig hatvan százalékát veszítette el. Az sem ad okot a bizakodásra, hogy csökkent a szeptemberben megkötött szerződések száma az előző évhez képest, s a kilencedik hónap végén élő megrendelések száma is elmaradt a tavalyi adatoktól.
Ez sötét képet rajzol a szektor elé: a jövő év első felében jelentős javulásra nem számítunk – mondta Koji. Kérdésünkre a szakértő kifejtette, a kormány energiatakarékos épületfelújítási programjának elindításától fellendülést várnak, de annak hatása csak az év második felében várható, feltéve, hogy az év elején elindul a program.
Az Opten jelentése szerint október végére már annyi céget döntöttek be az építőiparban, mint tavaly egész évben: az októberi 340-nel együtt számuk elérte a 3280-at. Meglepetést keltett, hogy a múlt hónapban kevesebb építőipari vállalkozást alapítottak, mint az év korábbi hónapjaiban, sőt, a 427 új cég ötödével alatta marad a tavaly októberi értéknek is.
Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója elmondta, trendfordulóról egyelőre nem beszélhetünk, ahhoz szigorúbb szabályozásra lenne szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.