Lefagyott a lakáspiac

Minden harmadik új lakás eladatlan a fővárosban. A fizetőképes vásárlók egyre igényesebbek, csak akkor vásárolnak, ha azonnal beköltözhetnek. A fejlesztők egyelőre kivárnak; jó fél évig még nem mozdul a piac.

Hajdú Péter
2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre kevesebb az eladásra kínált lakás a fővárosban, értékesítésük mégis mind nehezebb. A Budapesti Lakásprojekt Adatbázis szerint október végén 190 beruházásban 19 475 lakást ajánlottak megvételre, de 31 százalékuk még nem talált gazdára. Ez a vásárlási kedv drasztikus visszaesését jelzi, hiszen 2008-ban a 25 ezer új lakás ötöde, tavaly pedig az eladásra kínált húszezer lakás negyede várt még vevőre. Különösen ijesztő a fejlesztőknek, hogy gyakorlatilag megszűnt a – korábban szokásos – tervezőasztalról történő értékesítés. Ezt mutatja, hogy amíg a kész lakásoknak csak a negyedét nem sikerült értékesíteni, addig a tervezési vagy építési fázisban lévő épületek 68 százaléka állt még üresen.
Ezt erősítette meg Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője. Szerinte a tervezőasztalról lehetetlen eladni a lakásokat: a vásárlók azonnal költözni akarnak. Ugyanakkor a fizetőképes vevők egyre igényesebbek, hiszen bőven válogathatnak az új lakások között. Miután azonban az árak nem igazodtak a visszaeső kereslethez, és gyakorta a lakás elhelyezkedése sem ideális, törvényszerű az eladások visszaesése. Murányi szerint a piac még legalább fél évig nem nagyon mozdul, s amíg a kilátások nem javulnak, a fejlesztők sem vágnak új építkezésbe.
– A lakásépítésre vállalkozók számának csökkenése természetes folyamat, hiszen a fejlesztőcégek 2008 ősze, a válság kitörése óta csak a folyamatban lévő beruházásokat végezték, újat nem indítottak – fejtette ki Murányi. – A kereslet visszaesése pedig a válság okozta sokkon túl egyértelműen a szociálpolitikai támogatás és a Fészekrakó program megszűnéséhez köthető. Ám kétségtelen az is, hogy bizonyos beruházásokat minőségi problémák kísértek, s miután a sajtó ezeket részletesen tárgyalta, bizalmatlanabbak lettek a vásárlók.
Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezetője elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy engedményt minden esetben el lehet érni, még a legjobb beruházásnál is. Jellemzően 5–15 százalékkal alacsonyabb áron lehet a lakásokhoz jutni, mint az induló ár. Aki ennél nagyobb engedményt szeretne, annak több lakást kell vásárolni, vagy olyan fejlesztőt találni, akit nagyon szorít az idő. Tapasztalataik szerint a vásárlók 70 százalékának nincs szüksége új hitelre a vásárláshoz: vagy készpénzzel fizetnek, vagy a régi kölcsönt terhelik át az új lakásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.