Legtöbbször elsikkad a dicséret

Alig idézte a sajtó a Magyarország gazdasági helyzetéről pozitív állásfoglalást kiadó hitelminősítőt, miközben a hazánkhoz kritikusan viszonyuló intézet véleményére a magyar média minden csatornája nagy hangsúlyt fektetett. Így kevesen értesültek arról, hogy az R&I hitelminősítő stabilra módosította a negatív kilátásainkat.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajtó attól volt hangos a héten, hogy a Standard and Poor’s – igaz, nem minősítette le Magyarországot, de – fenntartotta a negatív kilátásokat hazánkra vonatkozóan. Szerintük ugyanis a hiányt csökkentő intézkedések rontják az ország hosszabb távú finanszírozhatóságát, s az átmeneti lépések nem csökkentik az államháztartás strukturális hiányát. Ezzel szemben alig volt visszhangja a magyar médiában az R&I nevű japán hitelminősítő október második felében kiadott igen pozitív állásfoglalásának. A hitelminősítői piac negyedik, kevesebbet idézett szereplője megállapította: Magyarország bizonyította, hogy képes magát a piacról finanszírozni, az ország gazdasága fellendülőben van, és a kormány elkötelezett az állami pénzügyek stabilizálásában. Ezekre hivatkozva a japán hátterű intézet Magyarországot levette a leminősítési kilátásokkal rendelkező országok listájáról.
– Annak érdekében, hogy a kormány a költségvetés finanszírozhatóságát hosszabb távon, a válságadók kivezetése után is biztosítani tudja, arra lenne szükség, hogy a kiadásokat reálszinten tartsa. A 2011-es költségvetés megfelel ennek a célnak. Ha a jövőben is sikerül ezt teljesíteni, a következő években a gazdasági bővülés segítségével (háromszázalékos növekedéssel és ugyanekkora inflációval) „ki tudjuk nőni a deficitet” három-négy év alatt – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Barcza György, a K&H elemzője. A kiadások racionalizálása szerinte láthatóan elindult, de további konkrétumokra lenne szükség ahhoz, hogy a nagy hitelminősítőket is meg tudják győzni a döntéshozók.

Pesszimista a JP Morgan. Visszavette a magyar szuverén devizaadósság súlyozására adott befektetői ajánlását irányadó térségi portfólióján belül a JP Morgan. A globális pénzügyi szolgáltató csoport azzal indokolta a lépést, hogy csalódást keltőnek tartja a költségvetési lépések elegyét, és szerinte a tervek túl derűlátó növekedési előrejelzésre épülnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.