Lehet megbékélés a rácsok mögött

Jogerős büntetésüket töltő elítélteket és áldozataikat békítheti ki az a mediációs program, amelynek kutatási szakaszát magyar kriminológusok nemzetközi tapasztalatok alapján végzik. Szakemberek szerint a részt vevő fogvatartottak jobb eséllyel illeszkednek vissza szabadulásuk után a társadalomba.

Csibra Tibor
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A súlyos bűncselekmények elkövetői és a sértettek megbékélését segíti elő az a börtönmediációs program, amelynek célja, hogy az elítéltek megbánják tettüket, az áldozatok pedig megszabadulhassanak az őket ért lelki terhektől. A felek megbékélésének olyan következményei is lehetnek, hogy a fegyintézetből szabaduló ember felhagyhat korábbi életvitelével, s nem a visszaeső bűnözők sorsát választja – mondták kriminológusok a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben a napokban tartott sajtótájékoztatón. A szakemberek tavaly kezdték kutatásukat az intézményben, a hazai vizsgálatokat – amelyeket az Európai Bizottság támogat – a Foresee Kutatócsoport végzi, a szakmai irányítását az Országos Kriminológiai Intézet (Okri) látja el.
Barabás Tünde, az Okri osztályvezetője elmondta, hogy a magyarországi büntetőpolitika szigorodik, így az elítéltek egyre több időre szakadnak ki a társadalomból. A börtön azonban nem alkalmas arra, hogy az ott élőkből hasznos embereket faragjon, egyetlen célja, hogy a kiszabott büntetés idejére fogva tartsa a bűnözőket. Ráadásul a bekerülők jelentős része idővel elhiszi magáról, hogy nem tett semmi rosszat, tévedés áldozata. Megfigyelhető, hogy közülük sokan épp a sértetteket hibáztatják, mert börtönbe kerültek. Érdekesség ugyanakkor, hogy ezek a rabok szabadulásuk előtt félni kezdenek, hogy kikerülve és hazatérve találkozniuk kell áldozataikkal. A sértettek sokszor szintén félnek az elítélt szabadulásától és vélt bosszújától.
A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a hazai büntetés-végrehajtásnak nem célja a felek megbékítése, ha az érintettek nem találkoznak és beszélnek addig, amíg az elkövető a börtönben van, erre később már nincs lehetőségük. A kriminológusok szerint ugyanakkor mindkét oldalról sokan igényelnék ezt. Az ilyen találkozásoknak hatalmas szerepe lehet abban, hogy az elkövető felmérje azokat a károkat, amelyeket a valóságban okozott. Barabás Tünde jó példaként említette azt a betörőt, aki sokadik büntetése alatt vett részt a kutatásban. A börtönökben megkeményedett férfi találkozott azokkal, akiket korábban kifosztott, egy idős, elesett házaspárral. Beszélgettek, és az elítélt, aki korábban soha nem mérlegelte, hogy mit tett, az interjú után azt mondta a szakembereknek: elérzékenyült, amikor belegondolt a két öreg sorsába, és megsajnálta őket. A mediációt figyelemmel kísérik pszichológusok is, akik meg tudják állapítani, hogy a fogvatartott megbánása valódi-e. Az említett esetben az volt, így a sokszoros betörő olyan lelki töltést kaphatott az esettől, hogy szabadulása után jobb esélye lesz normális életet kezdeni. A mediáció segíthet megváltoztatni azt a pszichés helyzetet is, amelyet a civil életbe viszszakerülők jelentős része érez: a kiszabott évekkel letudták büntetésüket, nincs tartozásuk az áldozatok, a társadalom felé. A beszélgetések azonban ráébreszthetik őket, hogy ez nem így van, a sértettek lelki sebei, korábbi környezetük nem csak esztendőkben méri a jóvátételt.
Magyarországon a büntetőeljárási törvény négy évvel ezelőtti módosítása tette lehetővé a mediáció alkalmazását, de nem engedi azt súlyosabb bűncselekmények elkövetőinél, illetve a többszörös és különös visszaesőknél. A törvény szerint a mediáció csak az elsőfokú bírósági eljárás végéig lehetséges, ezért a magyar kutatók vizsgálják a megbékélés lehetőségét a jogerősen kiszabott büntetés alatt is. A programban jelenleg a balassagyarmati és a fiatalkorúak tököli fegyintézetének elítéltjei vesznek részt, és 2012-ig tart. A részvételért a fogvatartottaknak semmilyen kedvezmény nem jár a börtönben.
Budai István ezredes, a balassagyarmati fegyintézet parancsnoka lapunknak elmondta: az elítéltek jól fogadták a megbékélés lehetőségét, s a rabtársak sem közösítik ki azokat, akik részt kívánnak venni a kutatásban. A vizsgálat célja kideríteni azt is, hogy a kezdeményezés oldhatja-e az ellentéteket a börtönökön belül is, a fogvatartottak és a dolgozók, illetve az elítéltek között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.