Liftet robbantottak volna Lendvaira?

A Hunnia Mozgalom katonája, F. Róbert tizenegyedrendű vádlott részletesen beszélt rendőrségi vallomásában Budaházy Györgynek, a szervezet katonai parancsnokának az elvárásairól. A nyomozati iratokból kiderül az is, hogy miképpen hajtották végre a Szilvásy György volt titokminiszter vidéki nyaralója elleni merényletet. A jegyzőkönyvek szerint a csoport akciót tervezett Lendvai Ildikó MSZP-s képviselő ellen is. A politikusra rá akarták robbantani a liftet.

Munkatársunktól
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyvéd koncepciós ügyet lát. Politikai koncepciós eljárás zajlik Budaházy Györgyékkel szemben, és ez a szellem a kormányhoz közel álló szerkesztőségeket is áthatja, amelyek korábban éppen az ellenállókkal szembeni eljárásokról tudósítottak. Így reagált a távirati iroda megkeresésére a Magyar Nemzetben az üggyel kapcsolatban megjelent információkra Gaudi-Nagy Tamás, a terrorcselekményekkel is gyanúsított férfi védője. A Jobbik képviselője szerint érthetetlen, hogy miért folyik lejárató kampányt olyanok ellen, akik maguk is üldöztetést szenvedtek el a megbukott rendszer idején. (MN)


Budaházy György elsőrendű vádlott 2008 májusában úgy döntött, fel kell térképezni Szilvásy György akkori titokminiszter lesencefalui házát, ezért megbízást adott erre S. Tibornak és B. Gábor tizenhatodrendű vádlottnak. A kiszemelt objektumot a szervezet tagjai turistaként többször is körbejárták, a zsákfaluból megtervezték a menekülési útvonalat is. A csapat az akció előtt egy próbarobbantást is végrehajtott Százhalombattán.
– A robbantáshoz használt C4-est Budaházy Gyuritól kapták, amit ő valami szerb kapcsolaton keresztül szerzett – mondta Benkő György százhalombattai vállalkozó rendőrségi tanúvallomásában. Hozzátette: az első akciónál a bomba nem működött, az időzítővel lehetett a gond.
– Állítólag elsőre besült a cucc náluk, sőt egy részeg biciklissel is majdnem összefutottak, amikor csuklyával a fejükön ott álltak a ház előtt. […] Ez augusztus 20. körül volt, ezt mondta Soma (S. József másod rendű vádlott – a szerk.) – tette hozzá vallomásában Benkő György.
*
A besült bombát a csoport elvitte a helyszínről, és a merényletet csak hetekkel később hajtották végre. A támadásban négyen vettek részt. Budaházy György, N. Zoltán kilencedrendű és Sz. Endre harmadrendű vádlott Szilvásy György nyaralójához mentek. Egy fő az utca végén maradt pisztollyal és kézigránáttal a kezében, míg két társa megközelítette Szilvásy házát. Egyikük átmászott a kerítésen és az ajtó elé vagy az ajtóra tette a C4-est.
– Soma mondta, hogy a hely rizikós volt, mert magas volt a kerítés és nem lehetett belátni – tette hozzá Benkő. A csapat egyik tagja a telefonjával rögzítette, amint felrobbant a bomba.
Benkő vallomása szerint Lendvai Ildikó MSZP-s képviselő belvárosi lakása is a célpontok között szerepelt.
– Az volt a tervük, hogy az én segítségemmel rejtett kamerát helyezünk el a liftben, és egy megfelelő időpontban rárobbantanák a liftet Lendvaira – magyarázta a vállalkozó. Hozzátette: ezt a bombát is mobiltelefonnal hozták volna működésbe.
Benkő rendőrségi beszámolói szerint Soma 2009 februárjában nyílt meg először, és mondta el felsorolásszerűen, hogy mit követett el ő és a csoportja, illetve az ismerősei. Benkő ezeket a beszélgetéseket mobiltelefonjára rögzítette. Hozzátette: Soma beszámolói nagyon életszerűek voltak.
– Mindenkinek vannak az életében olyan pontok, amikről nem szívesen beszél, de ő büszke volt arra, amiket tett, büszke volt arra, hogy részt vett ezekben, és elmondása szerint azok is büszkék, akik rajta kívül benne vannak ezekben az ügyekben. […] Teljesen tisztában vannak azzal, hogy súlyos bűncselekményeket követnek el – állította Benkő.
F. Róbert tizenegyedrendű vádlott vallomásában elmondta, az úgynevezett nagy körös, vagyis sokszereplős támadások előtt általános elvárás volt, hogy a katonák a helyszínek feltérképezése után minél több Molotov-koktélt dobjanak.
– A végrehajtás módjáról Budaházy csak annyit mondott, a Molotov-koktélokat úgy dobjuk be a ház felé, hogy annak nyoma maradjon, valami égjen, ne csak összekormozzuk a házat. Azt is hozzátette, készítsünk fényképet, hogy legyen bizonyítékunk a cselekményről, mert azt ő közzé akarta tenni a médiában – fogalmazott F. Róbert.
Mint korábban megírtuk: 2009 áprilisában a Hunnia több csoportja lendült volna egyszerre támadásba. Ez lett volna a nagy kör. Az első csoport Sz. Frigyesből, M. Csabából és S. Tiborból állt, akik azt kapták feladatul, hogy Paizs József MSZP-s országgyűlési képviselő ingatlanánál működésbe hozzanak egy futball-labdába rejtett robbanóanyagot. A Hunnia másik osztaga Káli Sándor miskolci szocialista képviselő, polgármester lakóhelyénél robbantott volna, míg S. József másodrendű vádlott Adonyban, Ecsődi László (MSZP) képviselő házánál hozott volna működésbe egy három kilogrammos bombát.
A Káli Sándor miskolci képviselő háza elleni merénylet azért hiúsult meg, mert a támadásra igyekvő csoport egy „meseautóval”, azaz rendőrautóval találkozott. A bombát ezután F. Róbert tiszafüredi házában rejtette el, majd Budaházy utasítására a 6-os főút környékére vitte, hogy kipróbálják, működik-e.
– Amikor Budaházy megérkezett, kérdezte, hol a labda, mondtam, a kocsiban… Amikor már kezdett sötétedni, akkor értünk a 6-os főút kivezető részére, ahol baloldalt a Duna ártere volt. Ott volt egy kis épület és mellette egy lejárat, ezen kellett lemennünk. A kocsit közvetlenül az épület mellett hagytuk… Körülbelül száz métert mentünk – állította F. Róbert. Budaházy ezután megvizsgálta a szerkezetet.
– Budaházynál volt elem, azt összeérintette a drótvégekkel, de közölte, gyenge az elem. […] Ezután a bombát otthagytuk a kráterben, amire betontörmeléket raktunk, majd elvittem Budaházyt a Tescóba, ahol vett elemet. Ezután visszamentünk oda, ahol a bombát elhelyeztük. Itt már csak annyi volt, hogy le kellett hasalni, a két kihúzott drót végéhez Budaházy odaérintette az elemet, ami robbant egy nagyot – magyarázta a vádlott.
Budaházy ezután csak annyi megjegyzést tett, hogy: „Na látod, barátom?!”
– Visszafelé szintén Budaházy mutatta az utat. […] Itt, amikor kiszállt a kocsiból, elköszöntünk, azt mondta, hogy majd jelentkezik, és még azt, hogy: „Úgy éljük az életünket, hogy minden nap egy ajándék.” Budaházyt ekkor láttam utoljára – folytatta F. Róbert.

Amit a vádirat is tartalmaz. A terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmény miatt indult büntetőügynek tizenhét gyanúsítottja van. Budaházy Györgyöt terrorcselekmény bűntettével, továbbá aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettével mint felbujtót vádolja a főügyészség. A vádlottak többségét ugyancsak a terrorcselekmény bűntette – illetve a Csintalan Sándor sérelmére elkövetett cselekmény kapcsán aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntette és kifosztás bűntette – elkövetésével vádolja a főügyészség.
A vádirat szerint a csoport tagjai Budaházy György utasítására 2007. december 13-a és 16-a között hajtották végre Hiller István (MSZP) és Kóka János (volt SZDSZ-es) országgyűlési képviselők ingatlanjai ellen – általuk figyelmeztető akciónak nevezett – fegyveres, illetve Molotov-koktélos támadásokat.
Ugyancsak Budaházy György utasítására 2008. február 7-ről 8-ra virradó éjszaka a csoport tagjai Cegléden, Dunaújvárosban, Rácalmáson, Gödön, Kunhegyesen, Sarudon hajtottak végre országgyűlési képviselők ingatlanjai ellen Molotov-koktélos támadásokat.
2009. április 8-án egy miskolci országgyűlési képviselő, egy Szigetváron lakó országgyűlési képviselő és egy adonyi országgyűlési képviselő házánál kívántak elhelyezni – Budaházy utasítására – a csoport tagjai futball-labdába rejtett pokolgépeket. A bombákat egy időben akarták felrobbantani, amit a rendőrség akadályozott meg. A vádirat szerint a csoport tagjai SZDSZ- és MSZP-székházak ellen, a Vörös Csepel nevű budapesti szórakozóhely ellen, a Hollán Ernő utcában található Broadway jegyiroda ellen, az Action Bár nevű szórakozóhely, valamint a szintén budapesti Magnum fitneszszalon ellen követtek el támadásokat.
A Szilvásy György tulajdonában lévő lesencefalui ingatlan elleni 2008. szeptember 2-án éjszaka történt Molotov-koktélos támadás, ahol 270 000 forint kár keletkezett.
Jelenleg Budaházy Györggyel együtt három személy van előzetes letartóztatásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.