Mámorok

K Ö N Y V E S H Á Z

Salamon Konrád
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Imre, a népi-falukutató mozgalom meghatározó egyénisége, az 1930-as és 1940-es évek egyik legeredetibb magyar politikusa 1947-től – hazája kényszerű elhagyásától kezdve – haláláig a magyar emigráció vezető személyisége is volt. A Molnár M. Eszter által szerkesztett, Kovács Imre életét és munkásságát bemutató dokumentumkötet e sokak által feledésre ítélt politikus és író emléke előtt tiszteleg.
Az 1947-ben kezdődött kommunista hatalomátvételt követően a pártállami diktatúra vezetői és kiszolgálói mindent elkövettek annak érdekében, hogy a népi-falukutató mozgalom tagjait és eszmeiségét kiszorítsák mind a politikai, mind a szellemi életből, és e törekvés – egyes csoportok részéről – mind a mai napig érzékelhető. Felvetődik tehát a kérdés, mi okozza a baloldal részéről ezt a szenvedélyes és tartós elutasítást. Milyen eszméket hangoztattak és képviseltek a népiek? Ez utóbbira a válasz egyszerű: olyan Magyarországot, magyar társadalmat szerettek volna, amelynek maghatározó értékei a nemzeti eszmények és hagyományok tisztelete, a demokratikus szabadságjogok érvényesülése és a szociális igazságosságra való törekvés. Nem nehéz kitalálni, hogy a magyar baloldal elutasítását a nemzeti hagyományokra hivatkozás váltotta ki, a XX. század eleje óta ugyanis úgy ítélték meg, hogy ezen eszmények, ha nem az úgynevezett baloldali haladó erők képviselik azokat, eleve haladásellenesek, torzak, sőt embertelenek.
Kovács Imre – mint a Nemzeti Parasztpárt egyik vezetője – több alkalommal is foglakozott a kérdéssel. 1945. július 31-én – Demokrácia és magyarság című cikkében – az Új Magyarország hasábjain figyelmeztetett arra a kártékony felfogásra, mely szerint sokan azt hiszik, hogy a „nemzeti motívumok elsikkasztásával dokumentálhatják legjobban »demokrata« voltukat. […] Az ingadozó tömegek átlendülnek a másik végletbe, és most már hallani sem akarnak nemzetről, magyarságról, a demokrácia jelszavait szajkózzák, a nemzetköziség nagy mámorát emlegetik, és mindezt nemzetellenes, magyarellenes módon demonstrálják.” Az igazukban rendíthetetlenül hívő baloldaliak azonban képtelenek voltak bármilyen bírálaton is elgondolkodni, sőt eltökéltebben rontottak rá politikai ellenfeleikre.
Ez a szembenállás csak elszántabbá tette Kovács Imrét: A demokrácia útja Magyarországon című tanulmánya után (Válasz, 1946), amelyben a szerző a kommunisták és kiszolgálóik által istenített szovjet példa követésétől igyekezett megóvni a magyarságot, ezért figyelmeztetett a baloldal és a felheccelt tömegek által felelőtlenül követelt államosításban rejlő veszélyekre. „Az államosítás szocialista vonal, a demokráciának a szövetkezés felelne meg. Tévedésben vagyunk, amikor azt hisszük, hogy az államosítással a széles néprétegek szociális problémája megoldódik. […] Az államosítás helyett inkább szövetkezeti hálózat kiépítését kellett volna szorgalmazni, akkor demokráciánk gazdasági bázisa is demokratikus lenne. Egyszerre stabilizálni és államosítani a legnehezebb, végső fokon pedig félő, hogy az államosításból államkapitalizmus lesz, amit, ha menetrendszerűen ér be céljába a Kommunista Párt, államszocializmussá változtat.”
Kovács Imre tehát idejekorán figyelmeztetett az államosítás lázas jelszavában rejlő és sajnos be is következő kommunista veszélyre, amiért az eseményeket előidéző bal- és szélsőbaloldal nem tudott neki megbocsátani. Mindebből az is látható, hogy a népiek a demokráciát is komolyan vették, ezért – szemben az úgynevezett haladó erőkkel – nem voltak hajlandóak elfogadni a proletárdiktatúra gondolatát. Sőt a demokráciának az önkormányzatokra épülő formáját akarták megvalósítani, mert ezt a népet – ahogy már 1937-ben megfogalmazták – „érettnek és hivatottnak” tartották arra, hogy „önmagát kormányozza”. Ugyanakkor a Kovács Imre szellemiségében fogalmazó paraszt képviselők 1946 nyarán aziránt sem hagytak kétséget, hogy ha a nép érdekeiről van szó, akkor forradalmiak is.
Nemzet, demokrácia, szociális igazságosság – ez a napjainkban is időszerű hármasság volt az alapja a népiek és Kovács Imre tevékenységének. Ezért is hasznos a Molnár M. Eszter által szerkesztett könyv, mert a dokumentumok tükrében keresztmetszetet ad e szellemiség egyik legjelentősebb képviselőjének, Kovács Imrének az életpályájáról. Különösen fontos, hogy hozzáférhetővé teszi Kovács parlamenti beszédeit. Közülük az 1947. április 18-án elmondottra hívjuk fel a figyelmet. Ekkorra már leplezetlenné vált a kommunisták egyeduralomra törekvése, ezért a kommunistákhoz túl közel került Nemzeti Parasztpárttal immár szakító Kovács Imre mint képviselő a parlamentáris demokrácia értékeinek megőrzésére figyelmeztetett: „Demokrácia és parlament egymást nevelik. Mi a parlamentáris demokrácia hívei vagyunk, a parlamentet a szuverenitás legmagasabb rendű formájának tekintjük.” Ugyanakkor azt kellett látnia, hogy „a politikai türelmetlenség leszűkíti a demokrácia körét, és akik kívül maradnak vagy kívül rekednek, azoknak a likvidálására törekszik”. Ez pedig az általa „dialektikus politizálásnak” nevezett törekvés következménye. Mert e „politika lényege: antipólust kiképezni, arra kiélezni a helyzetet, és így bizonyítani a saját pólus, illetve a saját politika igazát”. Az ilyen politika „mindig saját magára értheti csak a haladást vagy a cselekvést, és ami elhajlik tőle jobbra vagy balra, egyformán helytelen”. Az úgynevezett öszszeesküvési perrel már azt „az újabban hangoztatott állítást” igyekeztek igazolni, „hogy aki a kommunistákat támadja, az a demokráciát támadja”, azaz „a demokrácia egyenlő a kommunizmussal”.
Kovács Imre parlamenti beszéde egyértelmű figyelmeztetés a demokráciát fenyegető kommunista veszéllyel szemben, azt azonban ő is tudta, hogy amíg a szovjet hadsereg egységei hazánkban tartózkodnak, addig szinte remény sincs a demokrácia megmentésére. Így nem maradt más választása, mint hogy várható letartóztatása elől nyugatra távozzon.
A Molnár M. Eszter által szerkesztett kötet számos dokumentummal mutatja be Kovács Imre emigrációs tevékenységét, a halálig tartó küzdelmet, amelyet hazája szabadságáért folytatott. Szétszaggatott nemzetünk sorsát jellemzően utolsó, angolul mondott szavai is ezek voltak: „A szabadságomat akarom!”
(Egy homo politicus itthon, Európában és Amerikában. Kovács Imre élete és munkássága. Szerk.: Molnár M. Eszter. Hét Krajcár Kiadó, Budapest, 2010. Ára: 2800 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.