Már mifelénk is erősen fúj a keleti szél

Már erősen fúj térségünkben a keleti szél. A megszokottnál alacsonyabb kamatokkal kínál hiteleket, és akár harminc százalékkal olcsóbban is elvállal beruházásokat Kína – ez olvasható ki egy friss jelentésből. Az ázsiai ajánlatok azért kedvezőbbek, mert tisztességes nyereségen alapulnak – mondta lapunknak Bogár László közgazdász, aki szerint érthető a piacainkról lassan kiszoruló nyugatiak aggodalma.

Munkatársainktól
2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai tervgazdaság? November 20-án Szöulban a fő téma a G20 találkozón várhatóan Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter javaslata lesz a fizetési mérlegek korlátozásával kapcsolatban – közölte a Portfolio.hu. Az amerikai tárcavezető azt szeretné elérni, hogy az országok fizetési mérlegük hiányát vagy többletét négy százalékon belül tartsák. A nyugat és a kelet közötti egyensúlytalanságokat jól tükrözi, hogy miközben az amerikai mérleg súlyosan deficites, az exportra építő kínai magas többlettel rendelkezik. Bár korábban úgy tűnt, hogy Kína hajlandóságot mutat a fizetési mérleg szabályozására, Cuj Tien-kaj külügyminiszter úgy fogalmazott Timothy Geithner felvetésére, hogy az a tervgazdaság idejét idézi.


Azok a keleti szelek, amelyekről Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét pénteken, a hatéves szünet után összeülő Magyar Állandó Értekezleten beszélt, nagyon is éreztetik hatásukat a kelet-közép-európai régióban. A kínaiak befektetéseikkel térségünkben egy sor új vállalkozásba szálltak be, a távol-keletiek elsősorban az infrastruktúra iránt érdeklődnek – hívta fel a figyelmet a jelenségre friss jelentésében a Kelet-Európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottsága nevű német érdekvédelmi szervezet.
A Kínai Export-Import Bank például 170 millió euróval (közel 47 milliárd forinttal) finanszírozza egy híd építését a Dunán Belgrádban, Szerbiában. Kína és Horvátország megegyezett egy új zágrábi repülőtér építésében, Bulgáriában egy kínai ipari körzetet alakítanak majd ki a főváros, Szófia közelében. A Kínai Fejlesztési Bank a szélenergia nyújtotta lehetőségek kiaknázásában segédkezne Romániában, ezenfelül az ázsiai ország egymilliárd eurónyi összeget fektetne be a román energiaágazatba, illetve a mezőgazdaságba és a bányászatba. Moldovában az úgynevezett kínai tengerentúli mérnöki csoport egymilliárd eurós infrastrukturális programba fog, ami a teljes moldovai gazdasági növekedés (GDP) tíz százalékát teszi ki.
Az érdekvédelmi szervezet öszszefoglalójában arra is kitér, hogy Kína az eddigi gyakorlathoz képest nagyságrendekkel alacsonyabb kamatlábakkal nyújt kölcsönöket a térség országainak. Az előbb említett hídépítési szerződés keretében Peking a hatszázalékos piaci ráta feléért, háromszázalékos kamatra nyújtott 145 millió eurós hitelt Szerbiának, tizenöt éves futamidővel. Az ilyen kedvező ajánlat egyáltalán nem ritkaság a távol-keleti óriás részéről. Tavaly például a Covec (a kínai államvasutak leányvállalata) 30 százalékkal ígért alá a többi ajánlattevőnek két nyilvános pályázaton Lengyelországban, amelynek célja az volt, hogy megépüljön az A2-es autópálya két szakasza Lódz és Varsó között. Ezek után nem csoda, hogy a „sárkány” győzött a kiírt tenderen, s így megkötötték az első kínai kivitelezőhöz köthető, nagyszabású európai építési fejlesztésről szóló szerződést. A nemzetközi jelentés szerint Kína hasonló ajánlatokkal jelentkezik majd Bulgáriában, Romániában és Magyarországon is.
A jobb feltételekkel adott hiteleket és építési ajánlatokat látva érthető, hogy egyesek egyáltalán nem örülnek az ázsiai üzletemberek jelenlétének. A Kelet-európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottság – amely egyébként a német ipar védelmében lobbizó szervezet – egyenesen azt állítja, hogy Kína visszaél a jelenlegi gazdasági klímával, felhasználja az európai gazdaságok válságát arra, hogy piacot szerezzen. A németek arra gyanakodnak, hogy a kínai állam közvetlen és szabálytalan segítséget nyújt a térségünkben terjeszkedő leányvállalatoknak, ezért ezek a cégek a piacszerzés érdekében minden lehetséges veszteség elviselésére hajlandóvá és képessé válnak. – Ha a mi cégeink is 500 millió dolláros állami segéllyel a hátuk mögött indulhatnának, akkor mi is olcsóbb ajánlattal állhattunk volna elő, társaságaink így nem tudnak tisztán versenyezni a Kínai Népköztársasággal – mondta Ulrich Paetzold, a brüsszeli Európai Építőipari Szövetség vezérigazgatója. Angela Merkel német kancellár is nemrégiben úgy fogalmazott, hogy tisztázni kell: a kínai cégek tendereken tett ajánlatai mögött milyen mértékű állami támogatás van, hogy a dömpingajánlatokat ki lehessen szűrni.
– Nagyon átlátszók azok az érvek, amelyekkel a kínai ajánlatokat kifogásolják, de mélységesen meg lehet érteni azokat. Eddig a Nyugat térségünkben monopol, egyeduralmi helyzetben volt, gyakorlatilag különösebb erőfeszítés nélkül vitték ki innét a nyereséget. Érthető tehát, hogy nem örülnek a versenytársak megjelenésének, akik miatt elveszítik pozícióik egy részét – így reagált a Magyar Nemzet érdeklődésére Bogár László közgazdász. A szakember szerint a kínai ajánlatok azért alacsonyabbak, mert tisztességes, normál profitot kívánnak elérni a befektetők, jobban figyelembe veszik a másik fél érdekeit. Bogár úgy látja, hogy a Nyugat „teljesen beszorult”, az Egyesült Államok nincs abban a helyzetben, hogy megakadályozza Ázsia térnyerését, hiszen számára is a kínaiakkal kötött alkuk határozzák meg a létezést. Az Európai Uniónak sincs stratégiája, az elmúlt években Brüsszel „banális diagnózisokra alkalmatlan terápiákat épített”. Az a hajó is elment – jegyezte meg a szakember –, amely a kínai cégek korlátozásában (például védővámok bevezetésében) látta a megoldást. Kiderült ugyanis, hogy az ázsiai óriás válaszlépései igen súlyosan érintik a fejlett országokat.
Bogár László szerint a környező országok és Magyarország vezetői is tanultak az elmúlt húsz év tapasztalataiból, megértették, hogy változtak a birodalmi függési viszonyok, és a közelmúltban megkötött „katasztrofálisan rossz alkuk” helyett új egyezmények kialakításába kezdtek, amelyek a nyugati kultúrának, cégeknek törvényszerűen veszteségeket jelentenek. – Nem mindegy, hogy mekkora mozgásteret nyerünk meg magunknak, a jobb alkuk érdekében ésszel és erénnyel, becsülettel és bátorsággal kell hazánk képviselőinek tárgyalni – hangsúlyozta Bogár László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.