Milliárdokat várnak a büdzsébe

Elemzői vélemény szerint a következő évben 1400 milliárd forint bevételre tehet szert a kormány a magán-nyugdíjpénztári tagok visszaléptetésével. Ez azt jelentené, hogy a kötelező privát kasszák ügyfeleinek ötven százaléka távozna a magántársaságoktól, de vannak olyan szakemberek is, akik a százszázalékos átállást tartanák üdvösnek.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltérő becslések láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy várhatóan hányan térnek vissza a következő év végéig az állami nyugdíjrendszerbe. Miközben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a tagok kilencven százalékával számol, és egy friss felmérés 70 százalékos hajlandóságot mutatott ki, elemzők 30-50 százalékot tekintenek biztosnak a jelenleg ismert feltételek között. Vannak azonban olyan nyugdíjpénztári szakemberek is, akik a százszázalékos visszatérést tartanák kívánatosnak.
– A fő érv a privát kasszák elhagyása mellett a biztonság, az elmúlt 12 évben ugyanis alig találni olyan magán-nyugdíjpénztári tagot, aki jól járt. A jövőben természetesen előállhat egy olyan helyzet, hogy a tőzsdék szárnyalása miatt a hozamok az állami nyugdíjnál magasabb időskori jövedelmet eredményezzenek. Ebben azonban nem lehet bízni – mondta a Magyar Nemzetnek a százszázalékos visszatérést szorgalmazó Kun János nyugdíjszakértő. – A kasszák ellen szól az is, hogy a nekik utalt összegek miatt felvett hitelek és azok kamatai 2009 végére elérték a 3400 milliárdot, miközben a privát pénztárak vagyonelemei mindössze 2800 milliárdon álltak. Vagyis hatalmas veszteség érte miattuk az országot – számította ki Kun János. Ráadásul az, hogy mekkora vagyonnal rendelkeznek a magánnyugdíjpénztárak, még semmit sem mond a majdan kifizetendő időskori járandóság összegéről, erre ugyanis még nem alkották meg a jogszabályt – hívta fel a figyelmet a szakember.
Barcza György, a K&H elemzője arra számít, hogy a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer tagjainak hozzávetőleg ötven százaléka lép vissza a következő évben az állami nyugdíjrendszerbe. Ebből körülbelül 1400 milliárd forint pluszbevételre tenne szert az állam. Barcza nem számít arra, hogy az Alkotmánybíróság keresztezi az Orbán-kabinet terveit a privát kasszákkal kapcsolatban, és az átutalások felfüggesztését sem tartja kifogásolhatónak.
– A visszalépők száma nagymértékben függ attól, hogy miként szabályozzák majd az átlépés körülményeit: megőrizheti-e a jövőbeli nyugdíjas egyéni számláját, portfóliójának értékét. A konkrétumok ismerete nélkül a tagok 30-40 százaléka dönthet a privát rendszer elhagyása mellett – mondta lapunknak Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője. Szerinte sem emelhet kifogásokat a kormány intézkedése ellen a taláros testület, amennyiben valóban önkéntes alapokra helyezik a döntést, illetve a privát kasszáknál maradó tagokat nem érik hátrányok. Persze ha az Alkotmánybíróság hatáskörét korlátozzák – mint ahogy azt jelenleg tervezi a kormány –, akkor tárgytalan felvetni ezt a kérdést.
Szakmai vélemények szerint a magán-nyugdíjpénztári tagoknak azért is érdemes visszalépni az állami rendszerbe, mert az értékmegőrzést nem garantálják a privát kasszák. Ráadásul amit gyarapodásként mutattak ki, annak nagy része is az állampolgárok pénze: adófizetői forrásból származik a nyugdíjpénztáraknak az állampapírok után fizetett kamat is. – A pénztárak munkajövedelmet úgy visznek ki a piacra, hogy azt hosszú távon, nem túl látványosan eltüntetik. Az embereket pedig áttekinthetetlen elszámolásokkal illúziókban ringatják – mondta egy névtelenül nyilatkozó szakember.
Addig is, amíg kiderül, hogy hányan bíznak jobban az állami nyugdíjrendszerben a magántársaságoknál, a privát kasszákkal kapcsolatos új intézkedések gyors gyakorlatba ültetésének fonákságai is előjöttek. Valamennyi vállalatnál gondot okozott, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagdíjak átirányításáról szóló törvényt csak november 2-án hirdették ki, amikor a cégek már elkészültek a bérszámfejtéssel – adta közzé az MTI tegnap. – A bérszámfejtést végzőket ez váratlanul érte, ugyanis az elszámolási időszak október végével lezárul – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvelők Szövetségének elnöke. Mindez azt jelenti, hogy újra számfejteni kell a béreket, a dolgozóknak új igazolásokat kell kiadni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.