Mladics Szerbia uniós útjában áll

Ratko Mladics letartóztatásának megoldása Belgrádban van, jelentette ki Serge Brammertz hágai főügyész tegnapi belgrádi tárgyalásait követően, s hozzátette: hágai tézis szerint a körözött Szerbiában van, és oka van annak, hogy eddig nem fogták el. Szerinte világos, hogy Mladics más személyek támogatását élvezi.

Sebestyén Imre
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beiktatták Dodikot. A boszniai Szerb Köztársaság képviselőházának alakuló ülésén beiktatták az entitás új elnökét, Milorad Dodikot. A valós hatalom ezzel ismét az elnök kezébe kerül vissza, mint ahogy az entitás alkotmány is előirányozza. Eddig a kormányfő – ugyancsak Dodik – volt az erős ember. A Szerb Köztársaságnak a daytoni megállapodással kapott szuverenitásához ragaszkodó Dodik üzenetében síkraszállt a kísérletek ellen, hogy leépítsék a Szerb Köztársaságot. Ezt akkor sem engedik meg, ha emiatt nem kerülnek az EU-ba, hangoztatta Dodik, s keményen ellenezte a „felesleges központi adminisztráció” pénzelését. (S. I.)


Brammertz látogatását munkajellegűnek minősítették, ám nemcsak az igazságügy képviselőivel tanácskozott, hanem a szerb politikai vezetőkkel is, akik azonban semmi újat nem mondhattak a törvényszék főügyészének, csak megerősíthették a politikai eltökéltséget, hogy az illetékes szervek mindent megtesznek a hágai körözöttek kézre kerítése és kiszolgáltatása érdekében. A látogatás része az újabb jelentés előkészítésének, amely okmány Szerbia együttműködését tárja az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé. Brammertz jelentései egyébként akár döntőnek is tekinthetők Szerbia további uniós integrációjának szempontjából. Az EU miniszterei ugyanis úgy állapodtak meg, hogy Szerbia addig nem lehet tagjelölt, amíg sikeresen be nem fejezi az együttműködést a törvényszékkel. E megfogalmazás alatt az értendő, hogy addigra a két rejtőzködő vádlottnak, Ratko Mladicsnak és Goran Hadzsicsnak a scheveningeni fogdába kell kerülnie.
Rasim Ljajic, a hágai együttműködést irányító kormánytestület elnöke szerint „már senki sem vonja kétségbe, hogy Mladics letartóztatása tisztára technikai kérdés”. Ezt nyilatkozta a szerb kormány tagja a Dnevni avaz szarajevói napilapnak. Többé nem politikai szándék kérdése. Tehát korábban nem akarták, most meg nem tudják kiadni Mladicsot, fordítható le a diplomáciairól a sajtó nyelvére. A belgrádi politikus szerint nem várható, hogy a vérdíj megtízszerezése eredményre vezet. Aki nem árulta el Mladicsot egymillió euróért, az nem teszi meg tízmillióért sem. Egy minapi nyilatkozata szerint Mladics hollétéről már csak legfeljebb öt embernek van tudomása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.