Munka saját hatáskörben

Miként működik tovább az Egyesült Államok úgy, hogy a Fehér Házban demokrata elnök, Barack Obama ül, a szenátusban párttársai, míg a képviselőházban a múlt keddi választások nyomán jelentős republikánus többség lesz jelen? Bár ez a szituáció távolról sem új keletű, lapunk kérdésére egy amerikai szakértő elemezte a patthelyzetet.

Zord Gábor László
2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetbiztonsági optimizmus. A demokraták súlyos választási veresége ellenére az amerikai kongresszus továbbra is támogatni fogja Barack Obama elnök biztonságpolitikáját. Ezt a véleményt fogalmazta meg pénteken a németországi Ramsteinben az elnök új nemzetbiztonsági tanácsadója. Tom Donilon tagja az ázsiai úton lévő Obama kíséretének, és akkor nyilatkozott, amikor az elnöki különgép rövid időre megszakította útját a Németországban lévő amerikai támaszponton. A tanácsadó szerint az elnök biztonságpolitikája korábban is pártok feletti támogatást élvezett. Ez vonatkozott Afganisztánra, továbbá a terrorizmus elleni világméretű harcra is – fejtette ki Tom Donilon, hozzátéve: „azt várjuk, hogy ez a támogatás továbbra is fennmarad”. (MTI)


Számos dolgot megtehet az amerikai elnök, amihez nincs szüksége a kongresszus támogatására. Az államfői intézmény erős végrehajtó hatalomként törvények módosítása nélkül is komoly lépéseket tehet – nyilatkozta lapunknak Mike Allen, a washingtoni politikával foglalkozó Politico lap vezető munkatársa a múlt heti törvényhozási választásokat, a képviselőházi többség republikánus részről történt megszerzését kommentálva. Barack Obama egyszerűen hivatalának hatalmára támaszkodva, azt kihasználva hívhatja fel a figyelmet bizonyos kérdésekre, tehet szimbolikus látogatásokat, mondhat nagy beszédeket személyesen vagy a televízión és más hírközlési csatornákon keresztül. Ugyancsak megteheti, hogy a kormányához tartozó tárcák – legyen az az igazságügy vagy a lakhatási minisztérium – törvényalkotást nem igénylő munkáját támogatja, de síkra szállhat a regulációt végző hivatalok, például a környezetvédelmi hatóság tevékenykedése mellett. Márpedig mindezek nagy hatással lehetnek az amerikai emberekre és vállalkozásokra, a politikai tematikára anélkül, hogy szükséges lenne a kongresszus bevonása.
Arra a kérdésre válaszolva, hogy az új republikánus képviselőházi többség mit tehet az elnöki intézmény megkerülésére, az elemző elmondta: a múlt héten győzelmet aratott párt lelassíthatja az Obama nevéhez kötött törekvések megvalósulását. Vizsgálatokat indíthatnak, beidézhetnek hivatalnokokat, dokumentumokat, elektronikus leveleket kérhetnek be a Fehét Házból, meghallgatásokat tarthatnak, és jócskán megnehezíthetik az adminisztráció számára, hogy célkitűzései megvalósítására pénzt költsön. Mindezzel kísérletet tehetnek az elnök munkájának ellehetetlenítésére, ugyanakkor látni kell, ez csak a hatalom egyik fele, mellyel korlátozott célok érhetők el.
Hogy miként érinti a külpolitikát a választási eredmény, Mike Allen úgy nyilatkozott: az amerikai rendszerben az elnök saját hatáskörben intézheti célkitűzései megvalósításának igen nagy részét, a törvényhozásra csak nagyon kevéssé van szüksége. A költségvetés nem változik, ráadásul már el is fogadták, így a jelenlegi külpolitika lényegében változatlanul folytatódhat a jövőben is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.