Növeli a nyomást az orosz kormány

Dékány Lóránt
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Segítséget kért az Európai Uniótól Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes a Szurgutnyeftyegaz által birtokolt több mint húszszázalékos Mol-csomag körüli helyzet rendezésében – derült ki a Günther Öttinger uniós energiaügyi biztos moszkvai látogatása után kiadott közleményből. Szecsin „feltétlenül szükségesnek” nevezte annak a kérdésnek a megoldását, hogy a Szurgutnyeftyegaz élhessen a piaci körülmények között másfél éve vásárolt Mol-részvényekhez köthető tulajdonosi jogaival. (Mint ismert, az orosz céget a pakett megvásárlása óta nem jegyezték be a Mol részvénykönyvébe, mivel a tranzakciót a Magyar Energia Hivatal nem hagyta jóvá. Vagyis a Szurgut azóta egyik közgyűlésen sem vehetett részt.) – Az évi 65 millió tonna kőolajat kitermelő orosz vállalat, mint tulajdonos kétségtelenül erősíteni fogja a Mol piaci helyzetét a nyersanyag beszerzése terén – mondta Szecsin a távirati iroda összefoglalója alapján, és reményének adott hangot, hogy az Európai Unió részt vállal a kialakult helyzet megoldásában. (Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója korábban többször kijelentette: nem tekintik szakmai partnernek a Szurgutot.) Az idézett közlemény szerint Öttinger annyit mondott, hogy a felvetett kérdéseket a lehető legalaposabban megvizsgálja.
Az orosz miniszterelnök-helyettes kijelentései különösen azért érdekesek, mert az elmúlt hetekben már úgy látszott, hogy eldől a Szurgut kezében lévő Mol-csomag sorsa. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter nemrégiben még lehetőségként említette, hogy az állam vásárolná meg az egyébként mintegy 460 milliárd forint értékűre taksált részvénypakettet. Mint a tárcavezető újságírók előtt fogalmazott, erre a forrást a piacról elő tudnák teremteni. Az előző nyilatkozatok alapján az ügylet lezárás körüli állapotba juthat a novemberre tervezett orosz–magyar miniszterelnöki találkozón – több más, a két országot közösen érintő energetikai ügygyel egyetemben. Mindezek fényében Szecsin akciója akár jelzésértékű is lehet, mindenesetre a nyilatkozat növelheti a nyomást a magyar kormány vállán.
Három hete Fellegi Tamás azt nyilatkozta: a kormány nem lát szívesen nagyobb külföldi tulajdont a stratégiai vállalatokban, azonban erősítené az állam szerepét az energiaiparban. Igaz, ez idáig az orosz álláspont sziklaszilárdan kiállt a Szurgut kezében lévő Mol-hányad megtartása mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.