Papírból építik fel a berlini falat Szegeden

Vigh Dániel
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A berlini fal leomlásának és a későbbi lélekemelő egyesítésnek állítanak emléket jövő kedden, a fal ledöntésének huszonegyedik évfordulóján a Szegedi Tudományegyetem diákjai. Az iskola egyik legforgalmasabb területén épülhet fel a hidegháború alatt Berlin megosztottságának és elnyomásának egyik fő jelképévé vált szimbolikus falrészlet.
Ismert, 1961. augusztus 13-án először szögesdróttal, majd betonból emelt fallal választották el a német főváros keleti és nyugati felét. Létezésének szűk három évtizede alatt a fal egyre kifinomultabb, a szökést szinte lehetetlenné tevő határzárrá alakult át, míg végül 1989. november 9-én lebontották. A megemlékezést a szegedi Gondolat Forradalma nevű hallgatói egyesület kezdeményezte és szervezi. Az emblematikus falat kartondobozokból építik meg, a kész felületre azután a korszakkal foglalkozó dokumentumfilmeket vetítenek egész délután, míg végül még aznap este le is bontják az építményt – nyilatkozta lapunknak Nagy Zoltán, az esemény főszervezője. Elmondta, szeretnék, ha a történelmi megemlékezéshez és a szimbolikus fal építéséhez az egyesület 60-70 önkéntesén túl minél több arra járó csatlakozna. Terveik szerint a mintás dobozokból összeállított kartonfal körülbelül két méter magas és tíz méter hoszszú lesz. A délben kezdődő rendezvényt színesíti a számos meghívott utcazenész, akik a program ideje alatt szórakoztatják a megjelenteket. A közelben két sátrat is felállítanak majd, az egyikben forralt bort és szendvicseket osztanak, a másikban az érdeklődők megismerkedhetnek az egyesülettel és annak programjaival. A falat este ledöntik az önkéntesek, majd zenekari koncert zárja a programot egy közeli szórakozóhelyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.