Putyin a kommunista bűnök ellen

2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kötelező olvasmány lesz Szolzsenyicin világhírű regénye, a Gulag szigetcsoport. Örömteli hír ez, hiszen a kommunizmus bűneit annyian és annyiféleképpen igyekeztek kisebbíteni, hogy olyan érzésünk támadhat: küszöbönáll a rehabilitációja. Pedig a bolsevizmus hasonlóan hatalmas károkat okozott az emberiségnek, mint a fasizmus, nácizmus. Van egy apró szépséghibája az örvendetes kulturális hírnek. Nem nálunk, hanem Oroszországban tervezik a tananyag részévé tenni a kommunizmus tömeggyilkos gépezetét leleplező művet. A regényfolyam iskolai változatának sajtó alá rendezésével most készült el a Nobel-díjas író özvegye. Az orosz miniszterelnök támogatja Natalja Szolzsenyicina javaslatát. Az a Vlagyimir Putyin pártolja, aki maga is KGB-tisztként emelkedett fel a nómenklatúra ranglétráján. Kezdeményezése élő cáfolata, hogy a volt kommunisták soha sem tudnak kibújni a bőrükből, és egész életükben a kártékony, hamis eszmét kell szolgálniuk. Van tehát visszaút a normalitások világába, bármit sulykoljanak a hazai álliberális posztkommunisták, akik soha semmiben sem korrigálják korábbi ideológiájukat, és nemhogy bűneiket, de még hibáikat sem hajlandók belátni.
Putyin már akkor megtette a legfontosabb lépést a múlt tisztázásához, amikor kitüntette az idős Alekszandr Szolzsenyicint. Ilyesmire a magyarországi neoliberálissá vedlett exállampártiakat hat ökörrel sem lehetne rávenni. Nem véletlen, hogy nálunk nem merül fel kötelező tananyagként a magyar Szolzsenyicinként aposztrofált Rózsás János Keserű ifjúság című regénye. De csak ajánlott olvasmányként (vagy úgy sem) részei a tanításnak Orwelltől az Állatfarm vagy az 1984, hasonlóan, mint a magyar Arthur Koestler Sötétség délbenje. Nem öszszeesküvés-elmélet: az oktatási szakemberek pontosan tudják, hogy a sztálinizmus nem vész el, csak átalakul. Akárcsak az utódok, akik most éppen neoliberális technokratáknak hívatják magukat, s a versenyképesség, globalizmus nevében vernének szét minden élő organizmust. Ez a mi gulagunk, a XXI. század elejének letűnő emberiségellenes ideológiája. Talán a nyilvánvaló áthallások miatt félnek a közoktatásban: hátha fordul a kocka. A kommunisták ugyanis többek közt arról ismerszenek meg, hogy sosem felejtenek, s még az utódokon is megbosszulnák a vélt sérelmeket. Hisz a Nobel-díjas író műve azért felbecsülhetetlen jelentőségű, mert leszámol azzal a tévtannal, hogy Lenin jóságos apóka volt, akinek az eszméit Sztálin torzította el. Vlagyimir Iljics hozta létre tudniillik a szibériai kényszermunkalágereket, ahol milliószámra hajszolták halálba a rabszolgaként tartott embereket. A bolsevizmus hiénája azonban gyengülőfélben van, még ha acsarkodva erőt is próbál mutatni.
Hitte volna valaki, hogy a magyar utódpártiak a nemrég körülhízelgett Putyin nevét szitokszóként, gúnyos felhanggal fogják emlegetni? Az a Gyurcsány Ferenc, aki miniszterelnökként égő fülekkel, elfogódott úttörőként sündörgött az orosz potentát körül Moszkvában, ma a polgári kormány fejét vádolja putyinizmussal. A veterán Vitányi meg egyenesen hungaroputyinizmust ró fel Orbán Viktornak, a két államférfit egyszerre vádolva meg szélsőjobboldali elhajlással.
Oroszországban irodalmi védőoltást kaphatnak a totalitarizmus borzalmai ellen a fiatalok. Ha megtanulják, honnan lehet felismerni a viperát, nem lesznek kitéve a marás veszélyének. Hogyan azonosítsák be az emberek a diktatúrát, ha nem tanulnak róla? Így viszont Szolzsenyicin révén rájöhetnek: nem a bűnök megtorlása a legfontosabb, hanem az, hogy legyen már egyszer vége a kommunizmusnak is. Ha ez bekövetkezik, felér egy igazságtétellel. Amíg elfogadott a kommunizmus bűneinek mentegetése, és nem közismertek Szolzsenyicin, Rózsás János, Orwell és Koestler művei, addig egy darab gulag, Recsk még itt marad köztünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.