Több száz milliós visszaélés

Több mint hétszázmillió forint folyt el gyanús körülmények között a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt.-nél, a pazarlás költségeit ráadásul beépítették a vízdíjakba – állapította meg a cégnél hónapok óta tartó átvilágítás. Kiderült, hogy a vörösiszap-katasztrófában érintett Mal Zrt. több mint 300 millió forinttal rövidítette meg a társaságot.

Bákonyi Ádám
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Írásos bizonyítékok vannak arra, hogy az elmúlt időszakban bűncselekményeket követtek el a DRV-nél. A gyakran politikai, gazdasági érdekből meghozott, indokolatlan döntések súlyos költségei beépültek a fogyasztóktól kért vízdíjba, ez az egyik magyarázat arra, hogy a hazai átlagnál miért kerül többe az ivóvíz a Balaton térségében – jelentette be a Tiszta vizet a pohárba címmel megtartott tájékoztatón Szabó Iván.
A vízmű jogi képviselője elmondta, az átvilágítás során eddig több mint 700 millió forintnyi gyanús pénzmozgást tártak fel. Eszerint például a vörösiszap-katasztrófában elhíresült, magántulajdonú Mal Zrt.-nek még egy 1976-os szerződés alapján feleannyiért adták a vizet, mint a köztulajdonban lévő bakonyi társvízműnek. Az átvilágítás szerint stratégiai, vezetési tanácsadásra több száz millió forintot fizettek ki, ám ez a vállalat működésére nézve semmilyen eredményt, javulást nem hozott, de olyan tevékenységekre is szerződtek külső vállalkozásokkal, amelyeket a cégnél főállású munkaviszonyban dolgozók is elvégezhettek.
– A vállalat gazdálkodását a vizsgált időszakban kettős mérce jellemezte – mondta Winkler Tamás, a DRV Zrt. ez év júniusában kinevezett vezérigazgatója. – Miközben a magas vízdíjat a fogyasztóktól kíméletlen eszközökkel beszedték, voltak szép számmal haszonélvezők is. Azok, akiknek esetenként milliós nagyságrendű tartozását elengedték, vagy azok a vezetők, akik több millió vagy több tíz millió forinttal a zsebükben távoztak a cégtől. Akadtak, akiknek a jelek szerint minden szabad volt a DRV-nél – fogalmazott Winkler Tamás, aki azután került a vállalat élére, hogy az előző vezetés botrányos gazdálkodásáról szóló információk napvilágra kerültek. Winkler Tamás tájékoztatása szerint a feltárt visszásságok tömege miatt kétszer is meg kellett hosszabbítani a főtulajdonos MNV Zrt. megbízásából nyáron elrendelt átvilágítás határidejét. – Azóta sorra dőlnek ki a csontvázak a szekrényből, és tucatnyi ember távozott pánikszerűen a cégtől – fogalmazott.
Ismert, egy helyi ügyvéd feljelentése alapján a rendőrség nyomoz a DRV Zrt.-nél, miután kiderült, hogy a korábbi vezérigazgató-helyettes negyvenmillió forintos jutalmat kapott nyugdíjazása előtt, a volt vezérigazgató pedig kétszer is végkielégítésben részesült. Mindemellett a társaság menedzsmentjének tizenkét tagja 2008-ban 265 millió forintos fizetést vett fel, ami azt jelenti, hogy az átlagbér abban az évben 24 millió forint volt. A gyanú szerint a részvénytársaság vezetői jutalmának pénzügyi hátterét részben a megemelt vízdíjak fedezték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.