Udvarias elutasítás Törökországnak

MTI
2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Navracsics Brüsszelben. Több olyan témát tárgyaltak meg tegnap Brüsszelben az EU-országok igazságügyi minisztereinek tanácskozásán, amelyet a jövő év első felében esedékes magyar uniós elnökségnek tovább kell majd vinnie – nyilatkozta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a megbeszélés után. A napirenden három ilyen irányelvtervezet szerepelt: az európai nyomozati határozatról szóló, a terheltek tájékoztatáshoz fűződő jogáról szóló, valamint az információs rendszerek elleni támadások kivédéséről szóló tervezet. (MTI)


Tegnap hozta nyilvánosságra a Törökország uniós csatlakozási tárgyalásai haladásáról szóló, Ankara számára nem igazán biztató jelentését az Európai Unió. Annak ellenére, hogy Brüsszel „üdvözli” a szeptemberi népszavazással megindult „reformfolyamatot”, amelyet Recep Tayyip Erdogan konzervatív, vallásos kormányfő javasolt az 1980-as államcsíny révén örökölt alkotmány demokratizálására, az Európai Bizottság ragaszkodik e reformok „megfelelő alkalmazásához” és azt javasolja, hogy új polgári alkotmányt fogalmazzanak meg a törökországi demokrácia megerősítésére. A bizottság hosszan felsorolja azokat a teendőket, amelyeket még meg kell valósítani.
Téma volt Horvátország haladása is. Eszerint a tárgyalásokat le kell zárni, amint Zágráb teljesíti a „referenciaértéket” az igazságszolgáltatás és az alapvető jogok terén. Nem jelölt meg pontos időpontot arra, mikor várható a tárgyalások lezárása, de jelezte, hogy a jövő év első negyedében áttekinti a helyzetet.
Közben úgy döntött tegnap az Európai Unió bírósága, hogy nem lehet akadálya menekültstátus iránti kérelemnek az a tény, hogy valaki egy terrorszervezet tagja, kivéve azt az esetet, ha a kérelmező saját maga felelős terrorcselekmények elkövetéséért. A luxemburgi bíróságot arra kérték, hogy két, Németországba menekült kurd származású török állampolgár ügyében döntsön, akik közül az egyik a DHKP-C, a Forradalmi Népi Felszabadítási Arcvonal Párt tagja volt, a másik pedig a Kurdisztáni Munkás Párt (PKK) felelős beosztású tisztségviselője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.