Új szóhasználat: kisebbség helyett őslakosok

Balogh Roland
2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A határon túli magyarság kapcsán a politikusoknak, illetve a társadalom egészének – Magyarországon és külföldön egyaránt – nem a tévesen használt etnikum vagy kisebbség, hanem az autochton, azaz őslakos fogalmát kellene használni – mondta a minap egy konferencián vitaindítójában Gyöngyösi Márton. Az Országgyűlés külügyi és határon túli bizottságának jobbikos alelnöke felvetését az ENSZ által megrendezett, a kisebbségek és őshonos népek politikai életben történő hatékony részvételéről szóló rendezvényen ismertette a mexikói Chiapas tartomány székhelyén, Tuxtla Gutierrezben. A konferencián a tartomány politikai vezetői és több száz – különböző országokból érkező – parlamenti képviselő vett részt.
Ez egy nemzetközi jogilag is elfogadott terminológia; főleg ha azt nézzük, hogy a magyarság ezeregyszáz éve él a Kárpát-medencében, akkor mindenképpen őshonosnak számít a régióban – mondta lapunknak Gyöngyösi Márton. A külügyi bizottsági alelnök szerint a trianoni békediktátum nyomán elszakított magyarság ma is ott él, ahol évszázadokkal ezelőtt, ezért semmiképpen sem kisebbségnek, mint inkább őslakos populációnak számít. Főleg, hogy Magyarország az egyetlen ország a világon, amelyet minden irányba saját magyar nemzetrészei határolnak – mutatott rá Gyöngyösi. A szóhasználatról szólva a politikus elmondta, egy nem agresszív, ám következetes, mindenki által érthető és letisztázott fogalomhasználattal áttörést lehetne elérni, és így a határon túli magyarokat sem egy pejoratív, hanem egy pozitív tartalommal bíró megnevezéssel illethetnénk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.