Vitáznak a brit rendőri fellépésről

David Cameron brit miniszterelnök a szerdai, londoni diákzavargásokról tegnap azt mondta, hogy szó sem lehet a kormánypolitika megváltoztatásáról a tüntetésnek hatására, a felsőoktatás anyagi terhét nem lehet a továbbiakban az adófizetőkkel megfizettetni. Cameron egyben elismeréssel szólt a rendőrség szerepéről.

Jotischky László
2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rácáfolt a kormányfői dicséretre Paul Stephenson londoni rendőrfőkapitány, aki beismerte, hogy alábecsülték a zavargás veszélyét. Ennek tudható be, hogy kezdetben mindössze 225 rendőrt vezényeltek ki egy ötvenezres tüntető tömeg megfékezésére. Ez hiba volt, hiszen minden eddigi tapasztalat azt mutatta, hogy a kormányellenes tüntetéseket a tömegbe beszerveződött anarchisták és szélsőbaloldali csoportok előre átgondoltan véres zavargássá változtatják. A szerdai tombolásnak 14 sebesültje volt: hét rendőr és hét tüntető. Összesen 51 személyt tartóztattak le.
A tüntetés a parlament előtt kezdődött, de az erőszakcselekmények a Konzervatív Párt központja előtt zajlottak le, noha a diákok haragja eredetileg elsősorban a liberális demokraták és vezetőjük, Nick Clegg miniszterelnök-helyettes ellen irányult. Clegg a májusi választás előtt azt ígérte, hogy pártja, ha hatalomra jut, eltörli a felsőoktatási tandíjakat. Aaron Porter, az országos diákszövetség elnöke felháborodását fejezte ki, amiért egy csekély, de szervezett és céltudatos kisebbség békés tüntetésből veszedelmes és kártékony zavargássá változtatta a megmozdulást. A londoni rendőrfőkapitány beismerése, hogy alábecsülték a tüntetésben rejlő veszélyeket, nem csillapította a média bírálatát, hogy a rendfenntartók nem álltak hivatásuk magaslatán. Korábban hasonló alkalmakkor azért rendeltek el vizsgálatot, mert az volt a panasz, hogy a rendőrök túlzott szigorral, egyesek szerint „brutálisan” léptek fel a zavargókkal szemben. Most azt kifogásolják a legtöbben, hogy a rohamrendőrséget túl későn vezényelték ki a bűnelkövetők ellen.
Az események kapcsán vannak, akik igazolva látják aggodalmukat, hogy a kormány takarékossági politikája feleleveníti a nyolcvanas évek tömegverekedéssé fajuló tüntetéseit. Mások arra mutatnak rá, hogy jelen helyzetben a közvélemény belátja: a gigászi adósságot előbb-utóbb ki kell fizetni, és minél később történik meg ez, annál nagyobb árat fizet a következő nemzedék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.