Vizsgálják a MÁV ügyeit a T. Házban

A MÁV-csoport vagyona csökkenésének hátterét hivatott feltárni az a parlamenti testület, amelynek létrehozásáról tegnap döntött a Ház. Kiemelten vizsgálnák a MÁV-szerkezetátalakítással és a leánycégek privatizációjával összefüggő döntéseket. A parlament szavazott a kormányhivatalok létrehozásáról és arról, hogy a legfőbb ügyészt ezentúl kilenc évre választják.

Szilágyi Richárd
2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő év január 1-jétől – a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok jogutódaként – létrejöhet a fővárosi és a 19 megyei kormányhivatal, ahová integrálódik a területi államigazgatási szervek egy része. Erről tegnap döntött az Országgyűlés. A Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter által benyújtott előterjesztést 257 igen, 102 nem szavazattal fogadta el a Ház. A fővárosi és megyei kormányhivatalok a jogszabályoknak és a kormány döntéseinek megfelelően összehangolják és elősegítik a kormányzati feladatok területi végrehajtását. A hivatalokat kormánymegbízottak vezetik majd, akiket a közigazgatás-szervezésért felelős miniszter javaslatára a miniszterelnök nevez ki és ment fel.
A képviselők 247 igen és 102 nem szavazat mellett tegnap döntöttek arról is, hogy az Országgyűlés a jövőben – a köztársasági elnök javaslatára – kilenc évre választja meg a legfőbb ügyészt a határozatlan időre kinevezett ügyészek közül. Az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló törvény módosítása alapján a legfőbb ügyész felmentheti a 65. életévüket betöltött vagy rokkantsági nyugdíjban részesülő ügyészeket, akik saját kérésük alapján az általános öregségi nyugdíjkorhatárt elérve is kérhetik felmentésüket. A kormány indoklása szerint a változtatások tovább erősítik az ügyészség függetlenségét, az ellenzéki pártok elsősorban azt kifogásolták, hogy a megválasztott legfőbb ügyész gyakorlatilag beláthatatlan ideig maradhat hivatalában.
Az Országgyűlés egyhangúlag, 346 igen szavazattal fogadta el kedden azt a Kovács Zoltán (Fidesz) és Latorczai János (KDNP) által jegyzett határozati javaslatot, amely alapján parlamenti bizottság vizsgálja majd a Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt. gazdasági helyzetéhez vezető, 2002 és 2010 közötti döntéseket. A kormánypárti képviselők szerint kiemelten kell vizsgálni a MÁV-szerkezetátalakítással és a leánytársaságok privatizációjával összefüggő döntéseket, amelyekkel feltételezhetően mind az állam, mind a MÁV-csoport vagyona indokolatlanul csökkent. Azzal is foglalkoznak, hogy mi történt a privatizált leánytársaságokért kapott ellenértékkel és azzal, hogy milyen hatása volt a MÁV tartósan veszteséges gazdálkodásra a szerkezetátalakítás és a privatizáció. A bizottság fél évig dolgozik majd, munkája végén jelentést készít és javaslatot tesz a szükséges intézkedésekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.