Zion: a könnyűzene háza

Könnyűzenei központtal eddig nem rendelkezett Pécs; a baranyai megyeszékhelyen civilek saját erőből hozták létre a Zenei Ifjúsági Otthont (Zion), egy üresen álló, lerobbant moziból – a megnyitót a hét végén tartották.

Bóka Máté Ciprián
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Térítésmentesen biztosítja a szürke vakolatú ingatlant a pécsi önkormányzat Pécs keleti városrészében, amelynek falára hatalmas betűkkel írták fel a graffitizők a létesítmény nevét: Zenei Ifjúsági Otthon. Ez nem csupán újabb bulihelyszín, annál jóval több. Kerekes Kornél „Kekó”, az InterMagyar Kulturális Egyesület elnöke elmondta, közel másfél éve vették birtokba a házat, amit rendbe kellett tenniük: a tető beázott, a fűtési rendszer szétfagyott, a falakat pedig újra kellett festeni. Ennek ellenére már voltak programjaik az elmúlt időszakban, de csak most tudnak nagyobb fokozatra kapcsolni, miután sikerült a házat olyan állapotba hozni, ami lehetővé teszi a nagyobb koncertek megtartását is.
– A szombati nyitás inkább léptékváltás volt – mondja Kekó, hozzátéve: jön az EDDA, a Tankcsapda, a Ladánybene 27 és a Bëlga is. Változást jelent az is, hogy az InterMagyar mellett Az Emberség Erejével Alapítvány, az Üres Tér Társulat és a Zöld Fiatalok Egyesület is a ház lakójává vált, s nemsokára nonprofit kft.-t alakítva dolgoznak együtt.
A Punnany Massif zenésze, Kekó régi álma volt a központ létrehozása, 2002 óta tervezgette, ráadásul a keleti városrészben nagyon sok hátrányos helyzetű gyermek él, s ezért is lett egyikvállalásuk az ifjak felkarolása. Ennek érdekében zenei tanodát is indítanak, első körben gitároktatással, de a tervek szerint egy rockzenekar felállításához szükséges hangszeres tudást is elsajátíthatnának a központban. Ha lesz rá igény, akkor népzenével is foglalkoznak, valamint elméleti stúdiumokat is tartanak majd.
A központ azért is különleges, mert az ötletgazdák nem tartanak igényt önkormányzati támogatásra, a működésüket a koncert- és programbevételekből szeretnék fedezni. Az ügyet a pécsi Könnyűzenei Kerekasztal tagjai – köztük neves zenészek – is felkarolták, s segítették az otthon létrehozását.
– Nem profitszerzésről szól ez a történet. Annak idején mi is nagyon nehezen indultunk el ezen a pályán, s miközben nagyon sok tehetségkutató verseny van, a tehetséggondozásra nem fordítanak kellő figyelmet. Azt szeretnénk, hogy a nálunk tanuló fiatalok híressé váljanak, és vigyék Pécs jó hírét a világba – összegezte a zenész.

Magyar Liverpool. A pécsi könnyűzenei élet régóta megérdemelt az új könnyűzenei központhoz hasonló fellegvárat, hiszen az itteni kreatív műhelyek és baráti-szakmai kapcsolatok olyan zenekarokat és zenészeket indítottak el a pályán, akik ma a magyar könnyűzenei élet meghatározó egyéniségei. A Lovasi András nevével fémjelzett formációk és Pécs összefüggése nyilván mindenki számára ismert, már csak azért is, mert Lovasi zenei munkássága mellett új, népszerű könnyűzenei fesztivált is alapított Orfűn. A rocktörténeti listát később mások is gyarapították, például a tíz éve alakult és azóta országos elismertségre szert tett 30Y zenekar. Az egykori pécsi Pavilon énekeseként indult Takáts Eszter, a magyar hip-hop pedig a Punnany Massif ténykedéséért mondhat köszönetet a mediterrán levegőnek. A hatvanas években a jazz déli fellegvárként számon tartott Pécs ezen a téren is folytatja a hagyományt, elég csak a Singas Projektre gondolnunk, a folk vonalán pedig valószínűleg a Szélkiáltó jutott a legmesszebbre. A közös pont, Pécs a legtöbbjük számára meghatározó maradt, és a pécsi énekesek és zenészek közül többen a mai napig fel-felbukkannak egymás koncertjein, lemezein. (R. K. K.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.