A garancia

Szerető Szabolcs
2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra biztatja az MSZP a polgárokat, hogy ne lépjenek át a magánpénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe. Felelős politikai erő ilyesmit akkor javasol, ha valamiféle garanciát is tud nyújtani arra, hogy ezzel a döntéssel senki sem jár rosszul. Azt még akár könnyed bohóctréfaként is értékelhetnénk, hogy a szocialisták majdani kormányra kerülésük utánra ígérik a mostani „igazságtalanság” orvoslását, az viszont már súlyos felelőtlenség, hogy ismét mások megtakarításaival, jövendő nyugdíjkifizetéseivel játszanak. Tetszik, nem tetszik, a kormány úgy határozza meg az átlépés/maradás feltételeit, hogy a nagy többség számára nyilvánvalóan csak megtakarításának automatikus átvitele jöhet szóba értelmes lehetőségként. S azt, hogy ezzel senkit ne érjen veszteség, a parlamenti többség tudja itt és most garantálni a héten benyújtott politikai nyilatkozat elfogadásával, illetve az ahhoz kapcsolódó részletszabályok megalkotásával. A hiteltelenség MSZP-t övező masszív fala – ne feledjük, ez a párt kormányon törvénybe iktatott már jelentős adócsökkentési programot, hogy aztán az újabb választói felhatalmazással visszaélve adóemelést valósítson meg – minden bizonnyal visszatartja majd a tömegeket a javasolt öngyilkos lépéstől.
Ha azért kárhoztatjuk a kormányt, hogy nyugdíjügyben ellentmondásos, időnként zűrzavaros volt a kommunikációja, akkor ezek után mit mondhatunk a szocialistákról? Talán azt, amit kampánytanácsadójuk, Szigetvári Viktor nyilatkozott hétfőn lapunknak: „A szocialisták szinte teljes mértékben elfelejtettek tudomást venni azokról a problémákról, amelyek az emberek fejében problémaként jelentkeznek.” Minden csetlő-botló lépése, kapkodó vagy annak látszó intézkedése ellenére továbbra is behozhatatlan versenyelőnye a kormányoldalnak ellenzékével szemben, hogy politikáját makacsul a társadalom vágyaihoz, elvárásaihoz próbálja igazítani. Ezt sokszólamú, hazai és külföldi vegyes kórus bélyegzi meg populizmusként, általában a szándékok, a valóban szokatlan és időnként puszta erőfitogtatásként is ható döntések mögötti megfontolások iránti legcsekélyebb érdeklődés nélkül. Üdítő kivétel a Frankfurter Allgemeine Zeitung tegnapi, amúgy az Orbán-kormányt a legkevésbé sem hozsannázó cikke, amely azon túl, hogy például a bankadó miatt szitkozódó külföldi pénzintézetekről ír, azt a forradalmian új, borzongató felvetést is megfogalmazza, hogy talán hagyni kellene a magyarokat, hadd menjenek a maguk feje után.
A különutas magyarokat fegyelmezni akarók pálcáját suhogtató Moody’s leminősítése kellemetlen fejlemény, ám annak jelentősége eltörpül Brüsszel zöld jelzése mögött: az unió nem bünteti meg hazánkat a nyugdíjrendszer átalakítása miatt. Ezzel a Fidesz-kormány időt nyert, hiszen lényegében garantált a jövő évi szigorú hiánycél tartása, nem mellesleg esély teremtődik a roppant adósságteher mérséklésére. Méghozzá úgy, hogy elkerülhetők azok a hagyományos népszerűtlen intézkedések, amelyek a franciaországihoz hasonló tiltakozásokon túl a politikai stabilitás megrendülésével is fenyegetnének egy olyan országban, amelynek előző parlamentjén példátlan módon 2006-tól minden évben megszorító költségvetést erőltettek át.
Ma még nem tudni, hogy az új kormány által végrehajtott irányváltás hosszabb távon is sikeres, fenntartható pályára állítja-e az országot. Néha valóban mintha kotta nélkül játszanának a felelős vezetők, de végső ítéletet hirdetni botorság volna most. Ami bizonyos: a korábbi receptek alkalmazása, a baloldal által minden bukás ellenére erőltetett terápia a kudarc, finomabban: a fenntartható reménytelenség, leszakadás garanciája.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.