A hídblokádtól a gárdatüntetésig

Munkatársunktól
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes részek kihúzása és kisebb módosítások után a jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság tegnap elfogadta a 2002 és 2010 közötti hatósági visszaélésekről szóló, Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) által készített jelentéstervezetet. Két kérdésben alakult ki vita. Egyrészt néhány vélelmezett jogsértésről, amelyet jogerős bírósági ítélet, ügyészségi irat vagy ombudsmani, rendészeti panasztestületi jelentés nem támasztott alá, ezeket kihagyták. A másik nézeteltérést a tervezet egyoldalúsága váltotta ki. Révész Máriusz (Fidesz) és Szabó Tímea (LMP) szerint ugyanis az eredeti változatban szinte csak a Gaudi által vezetett Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyei kaptak helyet, míg más jogvédők által feltárt hatósági visszaélések nem. Gulyás Gergely, az albizottság fideszes elnöke lapunknak elmondta: az elfogadott jelentést a jövő hét utáni héten terjesztik az emberi jogi bizottság elé. Rámutatott: abban egyetértés volt az albizottságban, hogy 2006 ősze egy folyamat része volt, ugyanakkor a gyülekezési és véleménynyilvánítási szabadságjogok megsértése nem akkor kezdődött és nem is ért véget. Viszont tény, hogy brutalitás szempontjából 2006 ősze egyedülálló volt.
Gaudi-Nagy arról beszélt: a jelentés egyfajta kórkép, amely hűen tükrözi, hogy az előző nyolc év szocialista–liberális kormányai miként korlátozták és sértették meg durván az alkotmányos alapjogokat. Az albizottság jobbikos alelnöke szerint e kormányok hatalmuk megtartására használták a rendőrséget, egyes esetekben az ügyészséget, sőt az is előfordult, hogy egyes bírák sem tudtak ellenállni a „korhangulatnak”, miszerint meg kell törni a tiltakozókat. A jelentés a 2002-es Erzsébet hídi blokádtól a Magyar Gárda feloszlatása elleni tüntetésig sorolja a jogsértéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.