A magyar Bauhauslerek Berlinben

A pécsi Európa kulturális fővárosa program egyik eddigi legsikeresebb rendezvénye, A művészettől az életig – magyarok a Bauhausban című tárlat anyagából nyílt kiállítás tegnap a berlini Bauhaus-Archiv galériájában Von Kunst zu Leben – Die Ungarn am Bauhaus címmel.

P. Szabó Ernő
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beszédet mondott a megnyitón Bóta Zsolt berlini magyar nagykövet, Annemarie Jaeggi, a Bauhaus-Archiv igazgatónője, Fabényi Júlia, a pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatója és Andre Schmitz, a kulturális ügyek államtitkára is.
A december 1. és 2011. február 21. között nyitva tartó tárlaton a XX. század egyik legfontosabb művészeti műhelye magyar tanárai és növendékei, valamint az iskolával külső tagként, független alkotóként együttműködő magyar művészek alkotásai szerepelnek. A Bauhaus-Archivban látható öszszeállítás főként azokból a művekből áll, amelyek Pécsett is közönség elé kerültek, de több olyan jelentős mű egészíti ki az anyagot, amelyet fontosság, illetve sérülékenysége miatt nem szállítottak Magyarországra. Közéjük tartozik például a három Bauhaus-tanár egy-egy alkotása, Moholy-Nagy László Fény-tér modulátor (1930), Breuer Marcel Afrikai szék (1921) és Berger Otti Függöny (1931) című műve. Ez utóbbit más műtárgyaival együtt a Bauhaus-Archiv erre az alkalomra restauráltatta. A német közönség figyelmét a tárlat iránt jelentősen erősítheti, hogy vele párhuzamosan az egyik legjelentősebb berlini kiállítóhely, a Martrin Gropius Bau nagyszabású kiállítást rendez Moholy-Nagy László életművéből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.