A vártnál jobb lehet a 2011. év

Szabó Anna
2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesülnek a kormány célkitűzései: jövőre 3,3 százalékkal növekedhet a hazai gazdaság teljesítménye, és biztosan tartható a három százalék alatti államháztartási hiány is – derült ki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. tegnap kiadott előrejelzéséből. Eszerint az idén 1,1 százalékos növekedéssel, 4,9 százalékos inflációval és a bruttó hazai össztermék (GDP) arányában mért 3,7 százalékos hiánnyal zárhatjuk az évet. Az elmúlt hónapok legfontosabb fejleménye, hogy 2008 óta először most emelkedett a háztartások fogyasztása, és ennek köszönhetően élénkült a hazai kereslet is. A közeljövővel kapcsolatos lakossági várakozások az idén a választások után is pozitívak maradtak, bár a korábbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy ilyenkor mindig csökkent a derűlátás.
A jövő évi adóváltozások 300– 350 milliárd forintot hagynak a családoknál, amely tovább erősítheti a belső piac bővülését. A Századvég prognózisa szerint jövőre a bruttó átlagkeresetek 2,8 százalékkal emelkednek, és a háztartások fogyasztása három százalékkal bővülhet. Előreláthatólag erős ütemben folytatódik az export és az import növekedése, hét százalékkal bővül az ipar teljesítménye, három százalékkal pedig a mezőgazdaságé. A munkanélküliség területén ugyan fordulat következett be, gyarapodott a foglalkoztatottak száma, de a jelenlegi 11 százalékos munkanélküliségi arány csak lassan javulhat, jövőre a Századvég 10,6 százalékos arányt jósol. Figyelmeztető jel, hogy folyamatosan emelkedik az egy évnél is hosszabb ideje munkát keresők száma, ami a magas munkanélküliségi arány beragadását eredményezheti.
Az inflációval kapcsolatban a Századvég elemzése leszögezi: a pénzromlás gyorsasága továbbra sem illeszkedik a jegybank három- százalékos inflációs céljához, a drágulást elsősorban a termelői árak drasztikus emelkedése okozza. A kutatóintézet becslése szerint éppen ezért további kamatemelés várható jövőre, bár ennek mértéke minimális lehet, így év végére 6,25 százalékos jegybanki kamattal számolnak. – Az adócsökkentés és az adórendszer egyszerűsítése dinamizálhatja a gazdaságot, a válságadók és a kiszámíthatóság csökkenése ugyanakkor rontja az üzleti környezetet – olvasható az előrejelzésben. A Századvég szerint középtávon jelenthet az kockázatot, hogy a kormány más kiadásaihoz az átmeneti bevételekre is számít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.