Beindultak a cégek

November végéig mintegy kétszázmillió forintnyi hiteligényt elégítettek ki az augusztusban indult Széchenyi- forgóeszközhitelből. A kis- és közepes vállalkozások 11-12 százalékos kamatot fizetnek, amelyből két százalékot átvállal az állam.

Hajdú Péter
2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig kétszázmillió forintnyi hitel talált gazdára abban a háromszáz kölcsönigénylésben, amelyet november utolsó hetéig elbíráltak – tudtuk meg a Széchenyi Forgóeszközhitel Konstrukció (SZFK) pályázatait összefogó KA-VOSZ Zrt. kommunikációs osztályától. Az igénylések száma és az igényelt kölcsönök nagysága azonban ennél nagyobb, mert a regisztrációs irodákban még számos pályázat vár hiánypótlásra. A szervezet tapasztalatai szerint leginkább egy konkrét üzlethez kapcsolódó szolgáltatás vagy árucsoport beszerzéséhez veszik igénybe a hitelt, esetleg készletezési célra használják: vagyis olyan vállalkozók igénylik, akiknek egy meghatározott programhoz van szükségük átmeneti segítségre. A forgóeszközhitel-igénylési lehetőséggel inkább a kis- és közepes vállalkozások élnek, szemben a Széchenyi-kártyát igénylőkkel, akik inkább a mikro- és kisvállalkozások köréből kerülnek ki. Bár az eddig beérkezett és elbírált hitelek alapján részletes ágazati megoszlásról még korai lenne nyilatkozni, az azonban biztos, hogy legnagyobb számban kereskedelmi vállalkozások igényelték a kölcsönt. A banki feltételeknek szinte kivétel nélkül megfelelnek az igénylők, miután a regisztrációs irodákban előzetesen szűrik a kérelmeket.
Augusztus elején nyílt meg a kis- és közepes vállalkozások (kkv) előtt a tőkehiányuk csökkentésére hivatott SZFK. A konstrukció a kiterjesztett Széchenyi-kártya első új eleme, amelyben a kkv-k a korábbinál egyszerűbben juthatnak a folyamatos működéshez elengedhetetlen kedvezményes pénzhez. A kiadásokat ugyanúgy számlával kell igazolni, mint más hitel esetén, a konstrukció azonban rugalmasan igazodik a hitelfelvevő igényeihez: az 1 és 25 millió forintos sávban százezer forintonként a hitelfelvevő határozhatja meg, mekkora kölcsönt szeretne felvenni. Ráadásul nemcsak átmeneti fizetési nehézségek áthidalására alkalmas, hiszen akár hároméves időtartamra is igényelhető. További előnye a konstrukciónak, hogy a törlesztés egyenlő részletekben történik, vagyis a vállalkozó havi fix kiadással számolhat és türelmi időt is kérhet, azaz csak bizonyos idő elteltével kell elkezdeni a visszafizetést.
Az akcióban részt vevő bankok mindegyike azonos feltételek mellett kínálhatja azt a csomagot, amelyben az SZFK mellett szeptember elseje óta a Széchenyi Beruházási Hitelprogram is szerepel, a jövő év januárjától pedig a Széchenyi Önerő Hitelprogram is része lesz. A kölcsön iránti igénylést, akárcsak a Széchenyi-kártya esetén, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), valamint a kereskedelmi és iparkamarák területi irodáiban, illetve a KA-VOSZ Zrt.-nél lehet benyújtani.
A futamidő hosszától függően a kamat 11-12 százalék, amelyre 0,8 százalék kezelési költség jön, s az év végéig megkötött szerződések esetében az állam kétszázaléknyi kamattámogatást ad. Fontos, hogy akár önerő nélkül is igényelhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.