Bosszú a világbajnokságért?

Jotischky László
2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Theresa May belügyminiszter jóváhagyásával letartóztatták Jekatyerina Zatulivetert, a brit alsóház kormánypárti frakciója egyik befolyásos tagjának orosz asszisztensét. A 25 éves nőt az MI5 brit kémelhárító szolgálat hónapokig figyelte. Az a gyanú ellene, hogy szoros kapcsolatban áll az orosz hírszerző szolgálattal, és a Nagy-Britanniában működő számos „beépített” orosz ügynök közé tartozik. A feltűnően vonzó külsejű nő a Szentpétervári Állami Egyetem végzettje, ugyanazé az egyetemé, amelyen Medvegyev elnök és Putyin miniszterelnök végezte tanulmányait. Az egyetemről az a hír járja, hogy az orosz titkosszolgálatok szívesen toboroznak újoncokat innen.
Jekatyerina Zatuliveter Nagy-Britanniában, a bradfordi egyetemen szerezte második diplomáját, és kutatómunkát végzett a brit Honvédelmi Fórum részére. Munkáltatója a kormánykoalícióban részt vevő Liberális Demokrata Párt befolyásos alsóházi képviselője, Mike Hancock, aki parlamenti körökben feltűnő oroszbarátságáról nevezetes. Néhány hónapja lemondatták az alsóház orosz ügyekkel foglalkozó albizottságának éléről, mert elfogultságot tanúsított Oroszország javára, kivált, amikor a Londonban letelepedett Litvinyenko egykori NKVD-ügynök meggyilkolása miatt kiélezetté vált a viszony Nagy-Britannia és Oroszország között. Hancock egyebek mellett tagja az alsóház védelmi bizottságának és a NATO parlamenti bizottságának. Asszisztensének szabad bejárása volt a parlament épületébe. Hancock, akinek irodájából több ízben érkezett kérdés a védelmi minisztériumhoz brit tengeralattjárók állomáshelyére és a brit nukleáris fegyvertárra vonatkozólag, tagadja, hogy asszisztensének bizalmas adatokhoz lett volna hozzáférési lehetősége. A 64 éves liberális demokrata politikus – akinek választókerületéhez tartozik a portsmouth-i NATO haditengerészeti támaszpont – közismert arról, hogy rajong a gyengébb nemért.
A brit parlament tagjai a házszabályok értelmében bárkit alkalmazhatnak asszisztensként, akár külföldi országok kormányainak alkalmazottait is, mindaddig, amíg az illető jogosult munkavállalásra Nagy-Britanniában, és átesett a brit biztonsági szolgálat rendszerint több hétig tartó szűrővizsgálatán. A képviselők szabad bejárást biztosító igazolvánnyal látják el asszisztenseiket. Az ehhez szükséges kérdőíven szerepel ugyan az illető érdeklődési területeire vonatkozó kérdés, de Jekatyerina Zatuliveter, amint kiderült, erre nem válaszolt.
Hivatalos orosz reakció eddig nem érkezett a letartóztatás hírére, de a Komszomolszkaja Pravda szerint „ez az angolok bosszúja, amiért nem Anglia, hanem Oroszország kapta a 2018-as labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.