Csapdákat rejt a karácsonyi vásárlás

Ha hibás a hitelre vett áru, és emiatt visszavisszük az üzletbe, megszűnik a kölcsönszerződés is – többek között erre a nem igazán közismert tényre hívják fel a figyelmet a fogyasztóvédők. Azt is fontos tudni, hogy hiba esetén a kereskedőnek az akciós árut is kötelessége kicserélni.

Hajdú Péter
2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tájékozódjon mindenki a hitel feltételeiről, mielőtt a karácsonyi ajándékok megvásárlásához kölcsönszerződést köt – hívja fel a vásárlók figyelmét az év végi roham kezdetén a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége. Sokan ugyanis az áruházban döntik el, hogy egy-egy értékesebb ajándék megvételéhez áruhitelt vesznek fel a kitelepült közvetítőnél, vagy termékbemutatón kölcsön terhére vásárolnak. A feltételek részletes tanulmányozása segít abban, hogy megkímélje magát az ember az olyan kellemetlen meglepetésektől, mint amikor kiderül, hogy a kamatmentes hitel után kamatot ugyan nem, de jelentős nagyságú egyéb költséget kell fizetni. Fontos tudni, hogy a bank köteles a hitelre vonatkozó összes fontos tényezőt ismertetni a vásárlóval, mielőtt az aláírja a hitelszerződést.
Az is előfordulhat, hogy a hitelre vásárolt áru hibás, ezért azt vissza kell vinnie a vevőnek a boltba. Ez esetben, vagyis a termék visszaadásakor a hitelszerződés is érvényét veszíti, vagyis visszajár a korábban befizetett pénz. Hibás vagy késedelmes teljesítés esetén pedig a vásárló visszatarthatja az aktuális törlesztőrészletet a panasz orvoslásáig. Ez akkor jogszerű, ha döntéséről írásban értesíti a bankot.
Az ajándékok ünnep utáni cseréjével a fogyasztóvédők országos egyesületének legfrissebb felhívása is foglalkozik. A civil szervezet örvendetesnek tartja, hogy számos kereskedő a kötelező jótálláson és szavatosságon túl a még nem használt termékeknél lehetőséget ad az áru cseréjére, amire egyébként nem lenne köteles. Ugyanakkor egy ezzel ellentétes jelenségre is felhívja az egyesület a figyelmet: sok esetben a kereskedők azzal igyekeznek kibújni a jótállási szabályok alól, hogy az akciós terméket nem veszik vissza még meghibásodás esetén sem. Pedig erre kötelesek, különösen akkor, ha olyan hibával kerül vissza az áru, amely ismeretlen volt a vevő előtt a vásárlás idején.

Növekedő forgalom. Három év után az idén biztosan nő az ünnepi forgalom – állítják egyöntetűen a szakértők. Az év végi nagybevásárlások legkedveltebb helyszínei a hipermarketek, ahol a teljes forgalom majd háromnegyede összpontosul, de azért a kicsiknek is jut a gyarapodó forgalomból. A teljes éves forgalom 70 százaléka a karácsonyt megelőző hetekre koncentrálódik. Az ünnepek előtt a játék viszi a prímet, de jelentős az ünnepi sütés-főzéshez szükséges alapanyagok forgalma, illetve a legkülönfélébb alkoholtermékek is nagy népszerűségnek örvendenek. S természetesen a csokoládé iránti igény is igen nagy: a táblás és dobozos termékek forgalma jelentősen megnövekedik ez időszakban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.