Csendes harc folyik a kozmoszért

A következő igazi háborút az űrben vívjuk majd, és akkor nekünk kell az elsőknek lenni, akik felkészülten tekintenek majd az ég felé – mondta nemrég egy kanadai katonai vezető. Néhány évtized múlva a technológiailag fejlett országok, mint például az Egyesült Államok vagy Kína vezetői biztosan feszegetni próbálják majd a nemzetközi világűrjog határait, újabb feszültségeket szítva egymás között – akkor majd az atmoszférán kívül.

Karczag Eszter
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatartó szerződések. Terra nullius, vagyis bármely állam által elfoglalható szabad terület az Antarktisztól eltekintve már nem található a Földön. A kontinensre formált területi igényeket a 2041-ben lejáró madridi szerződés ideiglenesen felfüggesztette. Addig az Antarktisz jogi helyzetét tekintve úgynevezett res communis omnium usus jellegű terület, azaz közösségi tulajdont képez. A res communisnál eggyel szorosabb meghatározás az „emberek közös öröksége”. Az 1979-es Hold-egyezményt egy nagyhatalom sem írta alá, ugyanis az összes égitesttel egyetemben ebbe a kategóriába sorolták a Holdat. (MN)


Nem kell a Csillagok háborújához hasonló jövőt elképzelni, az azonban tagadhatatlan, hogy már most is elszaporodtak a világűrjogi reformokkal kapcsolatos konferenciák, és az egyes államok is tudatosabban formálják önálló űrpolitikáikat. Az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, India, illetve az Európai Unióval szoros kapcsolatban álló Európai Űrügynökség (ESA) számít a legnagyobb hangadónak űrjogi téren, még akkor is, ha ez az egyes keretszerződések ratifikálásának megtagadásában nyilvánul meg. Az 1975-ben alakult ESA-nak társult tagja Magyarország mellett Kanada is, a legújabb jelentkező, amelyi katonai védelmét már az űrben akarja kiépíteni.
Az 1967-es általános világűregyezmény kijelenti ugyan, hogy a világűrben szuverenitásigény nem érvényesíthető, ezen – elméletileg – nem is lehet változtatni. Most azonban, amikor tulajdonképp már minden talpalatnyi föld gazdára talált, a technológiailag élen járó államok a nemzetközi szerződések kiskapuin keresztül próbálják majd érvényesíteni saját érdekeiket; párhuzamosan pedig a jövő hadviselésének keresnek új közeget.
Andre Dupuis ezredes a Kanadai Űrtársaság ottawai konferenciáján beszélt az űrjog átformálódásáról, miközben az ország védelmi minisztériuma már a jövő tavasszal életbe lépő új űrvédelmi politikán dolgozik. „A legutóbbi reform óta eltelt 12 év alatt minden megváltozott; műholdak ütköztek össze, Kína pedig saját műholdját pusztította el egy rakétával – ezek az események mintegy húsz százalékkal növelték a bolygónk körül keringő űrszemetet” – mondta Dupuis, majd megjegyezte, Kína akciója egyértelmű jel arra, hogy a nyugati előnyt megcáfolandó műveletekbe kezd a közeljövőben.
Az űrrel kapcsolatban mindeddig összesen öt alapvető egyezmény született, és ahogy megfogalmazóik egyre több szabályt hoztak létre, úgy maradoztak el az aláírási ceremóniákról a legnagyobb államok képviselői. Az atmoszférán túli világban pedig pontosan az a limitált kör vesz részt aktívan, amely az utolsó egyezményeket – mint például a Hold-egyezményt – már nem fogadja el magára nézve hatályosnak.
„Véleményem szerint valószínű, hogy két-három évtized múlva, amennyiben nyereséges lesz a Holdon való bányászat, új szabályok fognak születni ezen a területen” – mondta lapunknak Hoffmann Tamás. A nemzetközi jogász szerint ha a Földön található természetes erőforrások elapadása miatt gazdaságilag reálissá válna a Hold kiaknázása, biztosan megindulna a harc a jogokért, ám valószínűleg több állam közös konzorciuma kapná meg a feladatot.
A világűr tehát nem kizárólag mint lehetséges háborús közeg, hanem mint birtokolni való gazdasági terület is visszatérő szereplő a nemzetközi jogi vitákban – noha a területi igényekre nincs jogi alap. A modern kor konferenciáin sem ez utóbbi a kérdéskörre pazarolják az időt, azonban aggasztó, hogy az űr militarizálásáról éles vita folyik; csak idő kérdése, hogy a gyengébbik fél mikor adja be a derekát.
A legutóbbi nemzetközi konferenciának a feltörekvő India adott otthont, ahol több reformjavaslatot is megfogalmaztak. Újdelhiben az űrszemét problémája, a kereskedelmi szabályozások és a Holdon való bányászat kérdése uralta a napirendet. Amerikai szakértők szerint azonban a legégetőbb kérdés az „emberiség követei”, az asztronauták különleges jogi helyzetének megreformálása és a reformok gyakorlatba ültetése. A NASA űrhajósai – nem is beszélve az űrturistákról – ugyanis még mindig nem bíznak meg orosz, indiai és kínai kollégáikban, így pedig meglehetősen nehéz követniük a világűrre vonatkozó protokoll- és etikettszabályokat, például egymás feltétel (tehát nemzeti hovatartozásra való tekintet) nélküli segítését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.