Csúcstalálmányok az Innovációs TechShow-n

Internettel keresztezett tv, mobil-útikalauz, közösségi zenei platform – néhány példa abból a többtucatnyi hazai hi-tech fejlesztésből, amelyek az idén második alkalommal megrendezett Innovációs TechShow-n mutatkoztak be először a nagyközönség előtt. A technológiai kiállítás résztvevői az év legjobb fejlesztésének a mobiltelefont a közösségi felületekkel keresztező találmányt, a CallMixet választották.

Vigh Dániel
2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonöt új magyar csúcstechnológiai találmányt mutattak be kedden a budapesti Merlin Színházban megtartott Innovációs TechShow alkalmából. A Mobilitás és Multimédia Klaszter által rendezett kiállítás célja, hogy megmutassa a hazai innováció eredményeit, a technológiai fejlődés lehetséges irányait és a szakma fóruma legyen – mondta lapunknak a szervezet igazgatója. Lemák Gábor fontosnak tartja, hogy ne csak a XX. század feltalálóiról és az ő eredményeikről essen szó, hanem beszéljünk a XXI. század magyar fejlesztéseiről is. Sőt, példálózhatunk is velük – folytatta –, ugyanis ezek a magyar cégek nagy nemzetközi versenyeken érnek el előkelő helyezéseket, mégis nehezen érvényesülnek a hazai piacon, mert nem kapnak elég figyelmet. Az esemény szervezője szerint a legnagyobb gond az, hogy nagyon sok az olyan cég, amelyek hozzáférnek ugyan a fejlesztéshez szükséges hazai, illetve uniós anyagi forrásokhoz, de nincsenek meg a megfelelő értékesítési hálózatok, így nem tudják a működésüket fenntartani. A hazai konferencia lehetőséget nyújt a fejlesztőknek és a befektetőknek, hogy megismerhessék, megtalálhassák egymást, és üzleti együttműködések születhessenek – hangsúlyozta Lemák Gábor. Szerinte a találmányok közül egyesek világraszóló karrier előtt állnak, hiszen több vállalkozás az Innovációs TechShow-ról vág neki a világ legnagyobb szórakoztató-elektronikai kiállításának, a Las Vegas-i CES-nek. A mostani konferenciát szakmai fórum is kísérte, ahol Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár videoköszöntőjében tudatta: „Magyarország számára az innovatív infokommunikáció az egyik legfontosabb kitörési pont, amelyet a kormány hosszú távú programokkal is támogatni kíván. Célunk fellelni a XXI. század Neumannjait.”
A fejlesztések döntő többsége kis- és középvállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs programjainak eredményeként jutott el a termék, egyesek esetében a piaci bevezetés állapotába. A hi-tech találmányok között szerepel többek között az internetet tévéadással keresztező HybridBox, amelynek papírjait az elmúlt hetekben vezették be a budapesti, majd a német részvénytőzsdére, vagy a napokban csaknem félmilliárd forintos kockázatitőke-befektetéssel támogatott, mobiltelefonra fejlesztett idegenvezető-alkalmazás, a Pocket Guide. A közönség láthatta a már a tavalyi kiállításon sikert aratott, speciális szemüveg nélkül is 3D-s képet produkáló televízió fejlesztett variációját, ami most már a szimpla tv-adást is képes térhatásúvá tenni. Figyelemre méltó a Magyar Telekom Otthonőrzőre keresztelt mobilszolgáltatása is, amely a lakás nyílászáróit figyeli, és értesíti a felhasználót az esetleges betörésről.
A kiállításon többségben voltak a mobiltelefon-alapú szolgáltatások, az idei techshow győztese, a CallMix munkanevű fejlesztés is ebből a csoportból került ki. A CallMix lényege, hogy mielőtt megcsörren a mobilunk vagy a vezetékes telefonunk, a szoftver ablaka felugrik, és a hívó fél adatait látjuk magunk előtt. A tesztfázisban, a fejlesztés jelenlegi szintjén ez a hívó fél Facebook-profilját, Twitter-fiókját, a közös levelezést, illetve a földrajzi helyzetét jelenti. A programot úttörő alkalmazásként értékelték a kiállítás résztvevői a különféle kapcsolattartó eszközöket ötvöző, úgynevezett egyesített kommunikáció területén. A fejlesztésért felelős TcT. Hungary Kft. célja az, hogy optimalizálja az üzleti eljárásokat, és a folyamatok egyszerűsítésével élénkítse az emberek közötti kommunikációt a vállalati és magánszférában. Lemák Gábor szerint valószínűsíthető, hogy a jövőben elsősorban a mobilalkalmazások fejlesztése fog fellendülni, ha az okostelefonok térhódítása ebben a mértékben folytatódik. A Mobilitás és Multimédia Klaszter igazgatója reméli, hogy jövőre még nagyobb közönség előtt rendezhetik meg az Innovációs Techshow 3.0-t, ami sokat segíthet a klasztertagok fejlesztéseinek piacra kerülésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.