Csütörtökön szavaznak a büdzséről

Jövő csütörtökön, az év utolsó parlamenti napján dönt a parlament a 2011-es költségvetésről. Közben vita alakult ki a kormány és a Fidesz-frakció között Rogán Antal javaslata miatt, amely az alkotmányba foglalná a médiahatóság elnökének jogalkotási lehetőségét.

MN-összeállítás
2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három ülésnapot tart jövő héten az Országgyűlés. Hétfőn több törvényjavaslat zárószavazását tartják, köztük a médiaszolgáltatásokról, a nyugdíjbiztosításról, az egészségügyről, a honvédségről szóló javaslatokét, s várhatóan zárószavazás lesz a miniszterelnök által is jegyzett, a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozatról. A 2011. évi költségvetéshez beadott, a fejezeteken belüli átcsoportosítást szorgalmazó kapcsoló módosító indítványokról szintén hétfőn döntenek. A jövő évi büdzsé zárószavazását csütörtökön, az év utolsó parlamenti napján tartják. Egy számvevőszéki és költségvetési bizottsági módosító indítvány egyébként bruttó 200 ezer forintban maximálná a költségvetési szervek dolgozóinak éves kafetériakeretét. Év elején több hír megjelent arról, hogy egyes minisztériumok évente akár bruttó 850 ezer forint kafetériajuttatást adtak a köztisztviselőiknek.
A parlament előzetes napirendjét tárgyaló tegnapi házbizottsági ülésen kiderült: a Rogán Antal (Fidesz) által jegyzett, a médiahatóság elnökének rendeletalkotási jogát az alaptörvénybe emelő alkotmánymódosítási javaslat nem szerepel a jövő heti napirend tervezetében. Az ülésen pedig a kormány képviselője közölte, a kabinet továbbra sem támogatja az előterjesztést. Csakhogy a Fidesz-frakció kezdeményezni fogja a parlament hétfői ülésén a napirend kiegészítését e javaslattal – közölte a kormánypárti képviselőcsoport sajtófőnöke, Krakkó Ákos. Ezt megelőzően Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője tudatta, Orbán Viktor kormányfő – akár ellentétesen is a kormány álláspontjával – a Fidesz-frakció döntésének megfelelően szavaz a parlamentben Rogán javaslatáról.
Rogán indítványában új fejezettel is kiegészítené az alaptörvényt, amely tartalmazná, hogy a médiahatóság a Magyar Köztársaság elektronikus hírközlési piacát felügyelő és ellenőrző szerve, és felelős e piac zavartalan működéséért. A hatóság elnökét a miniszterelnök nevezi ki 9 évre, tevékenységéről évente beszámol az Országgyűlésnek, elnöke pedig törvényben meghatározott feladatkörében, törvényben kapott felhatalmazás alapján rendeletet bocsát ki, amely más jogszabállyal nem lehet ellentétes.
Az Országgyűlés február 14-én kezdi tavaszi ülésszakát. A képviselőknek január 3. és 31. között kell beadniuk a vagyonnyilatkozatukat; ezek február 1-jétől lesznek nyilvánosak.

Alkotmánybírósághoz fordulnak. Ha az Országgyűlés változatlan formában fogadja el a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslatot, a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul. A párt közleménye szerint szükséges a közszféra színvonalának emelése, ám ezt nem a közszolgálati életpálya maradék biztonsági elemeinek megszüntetése árán kell elérni. A törvényjavaslat alapvető hibájának nevezik, hogy lehetőség ad az indokolás nélküli elbocsátásra. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.