Egyik sem vész el, csak átalakul

Szerdai ülésén döntött a Fővárosi Közgyűlés a Petőfi Csarnok és a Trafó Kortárs Művészetek Háza összevonásáról, valamint a Budapest Galéria és a Budapesti Történeti Múzeum összeolvadásáról. A Budapesti Fesztiválközpont igazgatói posztjáról végül nem született döntés, mert Márta István, az Új Színház igazgatója visszalépett a jelöléstől.<br />

R. Kiss Kornélia
2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán megszavazta a Fővárosi Közgyűlés Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes előterjesztését, így a Petőfi Csarnokot üzemeltető cég a döntés értelmében beolvad a Trafó Kortárs Művészetek Házát működtető kft.-be. – Nem vagyunk túl jó anyagi helyzetben, olyan intézkedéseket is meghozni kényszerülünk, amelyek nem feltétlenül a szívünk szerint valók – fogalmazott Csomós Miklós a szerdai közgyűlésen, ahol a Budapest Galéria Budapesti Történeti Múzeumba (BTM) olvadásáról ugyancsak határoztak a városatyák. A határozatok elvi döntések: a Petőfi Csarnok (PeCsa) és a Trafó egyesüléséről szóló végleges előterjesztések benyújtására Tarlós István főpolgármestert kéri fel a közgyűlés, amelyet a 2011. évi fővárosi költségvetés elfogadása után harminc napon belül tárgyal majd a városháza. A PeCsa és a Trafó összevonásáról szóló elvi döntés alapos előkészítése máris megkezdődött. A főpolgármester-helyettes szerint nem zárható ki, hogy a PeCsa működtetésére pályázatot írnak ki, bár ezzel kapcsolatban Csomós Miklós megfogalmazásában „még sok kérdést kell tisztázni”.
Ugyancsak koncepcionális döntés született a Budapest Galéria történeti múzeumba olvasztásáról. A Budapest Galéria eszerint önálló költségvetési szervként megszűnik, főigazgatójának vezetési megbízását a Fővárosi Közgyűlésnek a megszüntetéssel egy időben vissza kell vonnia, de az ott dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát nem érinti a változás: ők a BTM állományába kerülnek, és a jogutód intézmény átveszi a galéria feladatait. A történeti múzeum vezetését a képviselők döntő többségének egyetértésével Bodó Sándorra ruházták. A BTM főigazgatói székére csak az intézményt 1996 óta vezető Bodó nyújtott be érvényes pályázatot, új megbízatása 2015-ig szól.
A Budapesti Fesztiválközpont igazgatói pozíciójáról azért nem született döntés, mert a korábban az igazgatói posztra jelölt Márta István, aki nemrégiben úgy nyilatkozott, vállalná a tisztséget, időközben mégis visszalépett, így Zimányi Zsófia utódjának kinevezése egyelőre lekerült a Fővárosi Közgyűlés napirendjéről. Döntöttek viszont arról, hogy pályázatot írnak ki a budapesti Centrál Színház ügyvezetői posztjára; Puskás Tamás megbízatása júniusban lejár.
Azzal az előterjesztéssel kapcsolatban, amely szerint gazdasági társasággá alakulna hat budapesti, jelenleg közintézményként működő teátrum, az előterjesztésnek megfelelő döntés született. Az egyik érintett intézmény, a Katona József Színház ügyvezető igazgatója, Mattyasovszky Bence kérdésünkre elmondta: tudomásuk volt az előterjesztésről, arról azonban nem tudnak, hogy a szerdai közgyűlésen határozat is született a kérdésben. Az átalakulással kapcsolatban Mattyasovszky úgy vélekedett: a nonprofit gazdasági társasági formában való működés könnyebbé teheti egy színház gazdálkodását.

Forrás a könnyűzenének. A könnyűzene támogatására létrehozott PANKKK (Program a nemzeti kortárs könnyűzenei kultúráért) megszűnésével kapcsolatban többször is felröppentek híresztelések, a kormányváltást követően zárolt összegeket végül megkapta a program, és az Országgyűlés december eleji döntése értelmében továbbra is számíthat költségvetési támogatásra, bár korábban ettől eltérő koncepciók is születtek. A parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke, L. Simon László szerint nem a költségvetésből, hanem más utakon kellene megoldani a könnyűzene állami mecenatúráját. A kultúrpolitikus az új médiahatóság zenei jövedelméből finanszírozta volna a programot. – A fiatalok könnyűzenei törekvéseinek támogatása és a vidék kulturális fejlesztése mindenképpen jó cél, ha átgondolt kulturális koncepció részeként valósul meg – nyilatkozta lapunknak L. Simon László. Az elképzelés egyelőre terv marad; a parlament Karácsony Gergely LMP-s képviselő javaslatára 104 millió forintos költségvetési támogatást szavazott meg a PANKKK-nak. Ez megfelel a tavalyi támogatás inflációval korrigált összegének, és a Quart.hu információi szerint elképzelhető, hogy a későbbiekben egyéb forrásokból, esetleg az üres adathordozók értékesítésének a jogkezelő szervezetekhez befolyt jövedelméből is részesedhet a program. (R. K. K.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.