Elfogadták a büdzsé főbb számait

Tizenhét jobbikos és nyolc LMP-s módosító indítványra is rábólintott a többség a T. Házban a jövő évi költségvetés-tervezet főbb számairól szóló szavazáson. Az MSZP összeesküvést lát ebben.

Munkatársunktól
2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkent a jövő évre előirányzott hiány – ami így 687 milliárd forint –, miután a parlamentben elfogadták a 2011-es költségvetés-tervezet főösszegeit az első körös módosító indítványokról szóló szavazás után. Az Országgyűlés több jobbikos és LMP-s javaslatra is áldását adta, az ellenzéki pártok ennek ellenére nem szavazták meg a főösszegeket. A Jobbik tizenhét indítványát tartották támogathatónak a kormánypártok, ami forrásbővülést eredményezett többek között az oktatás, a mezőgazdaság és a fogyatékkal élőket támogató szervezetek számára. Az LMP indítványai közül a többség nyolcra mondott igent, például az Autisták Országos Szövetségének és a Rádió C-nek jutó támogatások növelésére.
Véglegesen megpecsételődött a Költségvetési Tanács sorsa: forrásainak zömét, 825,5 milliót átcsoportosítottak onnan a roma ösztöndíjprogramokra. A kormány által támogatott csomag része volt az is, hogy különítsenek el az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark támogatására (ahol az új alkotmányt várhatóan aláírják) plusz 300 milliót. Az elfogadott indítványok lehetővé teszik, hogy 3 milliárdból felújítsák a Moszkva teret, s 500 millióból a Puskás Ferenc Stadiont. A határon túli magyarság támogatására 12 százalékkal (1,3 milliárddal) több jut, mint az idén. Jövőre a választásokon egy százalékot elért pártok támogatása 223 millió forinttal nő a tervezetben lévő öszszeghez képest, így az év elejei szintre áll vissza a források mértéke. Ezt az indítványt – az LMP kivételével, amely tartózkodott – minden frakció támogatta. A katolikus egyház 5,36 milliárd járadékkiegészítést kap, kevesebb pénzből gazdálkodhat azonban a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata és még számos más kormányzati intézmény.
Az MSZP sértődötten kommentálta, hogy felvetéseiket a többség nem emelte be a büdzsébe. Török Zsolt (MSZP) háttéralku megkötését vélelmezte a Fidesz, a Jobbik és az LMP között. A büdzsé végső számairól december 23-án szavaznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.