Elhunyt Metz Katalin

Hosszú, türelemmel viselt szenvedés után tegnap este elhunyt Metz Katalin újságíró, színikritikus, a Magyar Nemzet volt munkatársa, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetettje. Temetéséről később intézkednek.

P. Szabó Ernő
2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz éve lesz lassan, hogy először belépett az Új Magyarország szerkesztőségébe. Fáradt volt és sokféle betegség gyötörte, ami részben a napilapos újságírás számlájára volt írható. Részben – vagy inkább majdnem egészben – pedig annak a húsz évnek, amelyet maga után hagyott, amikor 1987-ben Erdélyből Magyarországra települt. Marosvásárhelyen hagyta édesanyját – derült ki gyorsan a beszélgetések során –, kiváló zenész testvére, Isti akkor már régen Hollandiában muzsikált. Néhány évvel később alkalmam nyílt megtapasztalni Amszterdamban, egy sötét téglaház tágas, kertre néző szobáiban, hogyan találnak újra egymásra a családtagok, akiket a XX. század második felének történelme Európa különböző tájai felé sodort. Vagy éppen hagyott ott egy ideig, ahol születtek, ahová tartoztak – mert ez volt a legnagyobb kaland, tudjuk, a XX. század magyarja számára. Metz Katalin sokszor átélte a határokon való átkelést, valójában azonban a szellem, a művészet világában sohasem ismerte (el) a határokat. Könnyedén lépett át rajtuk, műveltsége, nyelvtudása, nyitottsága révén – amelyet a marosvásárhelyi szülői házból, a világ dolgaira nyitott, az értékeket a maguk lehetőségei szerint gyarapítani akaró családból hozott magával – a világ minden pontján megtalálta a fontos tájékozódási pontokat.
Mintha csak igazi európaiak lettünk volna néhány órán át valamelyik Gracht, sötét vizű csatorna mellett – mindenesetre erőt, friss levegőt adott az élmény ahhoz, ami idehaza várt ránk a rendszerváltozás következő éveiben. Kati villámgyorsan magára talált, a publikációnak teret adó hetilapok, folyóiratok köre folyamatosan bővült, a napi, heti újságírás mellett egyre több energiája jutott elmélyülésre, nagyobb lélegzetű mű írására. 1998-ban napvilágot látott Forgószélben (Harag György, a rendező-mágus) című könyve két kiadást ért meg, külföldi fesztiválokon, színházi körutakon szerzett élményeit gyűjtötte össze a Hetedhéthatáron túli gongütésekben (2004). Meghatározó alakjává vált a kortárs magyar színikritikának. Talán azért, mert tudta, hogyan tegye közkinccsé mindazt, ami a művekben megjelent, s hogy képes legyen a legnehezebbre: saját legszemélyesebb sorsának tapasztalatait, tanúságait a tényszerű, objektív ítélkezés, a műkritika integráns részévé tenni, hogy megmutassa, megkeresse a műben s a mű által az életben (a valódi helyett) az igazat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.