Első osztályú program: mozgásra téli álom

Már az előző idény hajrája is azt sejtette, valami megpezsdült a magyar labdarúgó-bajnokságban. A mögöttünk hagyott őszre sem lehet különösebb panaszunk, úgy ért véget a szezon, hogy szinte már most várjuk a folytatást. Két fontos kérdésben ugyan közel kerültünk a végső válaszhoz – a Videoton a mezőny élén, a Szolnok pedig a végén került tetemes előnybe, illetve hátrányba –, egyébként teljesen nyílt a bajnokság. Ráadásul mindegyik csapattal történt valami érdekes, váratlan. Ezért is kár, hogy a következő három hónapban mindegyikre ugyanaz a szomorú sors vár: az önpusztító magyar téli álom.

2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állás
1. Videoton 16 11 3 2 33-16 36
2. ZTE 16 9 2 5 30-23 29
3. Kaposvár 16 9 2 5 26-20 29
4. FTC 16 9 1 6 29-23 28
5. Debrecen 16 8 4 4 30-22 28
6. Paks 16 8 4 4 28-22 28
7. Pápa 16 7 2 7 26-28 23
8. Honvéd 16 6 4 6 19-18 22
9. Kecskemét 16 7 – 9 30-35 21
10. Győr 16 5 5 6 19-20 20
11. Újpest 16 5 4 7 26-22 19
12. MTK 16 5 4 7 19-25 19
13. Vasas 16 5 2 9 23-32 17
14. Siófok 16 4 5 7 14-21 17
15. Haladás 16 4 4 8 22-24 16
16. Szolnok 16 2 2 12 11-34 8


Elöljáróban muszáj leszögezni, nem az „elvárt”, s még csak nem is a kincstári optimizmus beszél belőlünk. Ahogy a magyar futball sem az egyik évről a másikra zuhant a mélybe – a hanyatlás tulajdonképpen már az 1954-es berni döntővel megkezdődött, s nehéz lenne megmondani, mikor ért véget; de a jelenhez képes még 1986, Mexikó is szédítő magasságban fekszik –, a felemelkedése sem mehet végbe néhány esztendő alatt. Arról már nem is szólva, régi dicsősége bizonyára végleg letűnt, az önbecsülést legalább nem sértő erős európai középszer lehet a reális cél.
Ennek nyilván a nívós bajnokság az egyik eszköze. Biztató, hogy az NB I érezhetően javult. Miként már utaltunk rá, a két véglet papírforma, de előzetesen ki tippelt volna arra, hogy a Kaposvár a harmadik, a Debrecen csak az ötödik, az MTK és az Újpest pedig csupán a tizenegyedik és tizenkettedik helyen telel?
S ha csapatról csapatra haladunk, mindegyikkel kapcsolatban említhetünk valami érdekességet.
A Videoton igazolta, hogy ha a rendezett viszonyok megfelelő szakmai koncepcióval párosulnak, akkor nem maradnak el az eredmények. A Vidi annak dacára emelkedik ki a mezőnyből, hogy a nyári igazolásai nem váltak be maradéktalanul. A Zalaegerszeg adósságokban úszva zárta az előző bajnokságot, Csank János nem kertelt, nehéz lesz így csapatot építeni. Ehhez képest úgy második a ZTE, hogy a legjobbját, Kambert el kellett adni. Az egész NB I legszerényebb költségvetéséből gazdálkodó Kaposvár a biztos bennmaradás igényével vágott neki az idénynek, most mégis harmadik. A Fradi végre kezd magára találni, Prukner László bebizonyította, hogy nem csak Kaposvár határán belül érvényes a tudománya.
A Debrecen visszaesése érthetetlen. A klub az előző évben magyar szinten rekordösszegű bevételhez jutott a Bajnokok Ligája-szereplésnek köszönhetően. Ehhez képest nemhogy megerősíteni, még szinten tartani sem sikerült a keretet. A DVSC az egész NB I legrosszabb kapusát igazolta le Malinauskas személyében, akinek a lelkén nemcsak a bajnokságban, a nemzetközi porondon is több elvesztett pont szárad. Kabát, Szakály és Laczkó harkivi kalandja mindennél hívebben árulkodik arról, hogy valami nincs rendben a csapat háza táján.
A Paks éveken át az NB I legszürkébb, jövőkép nélküli gárdája volt, amely legmerészebb célként korábban a tizedik hely megszerzését tűzte ki. Most a Debrecennel holtversenyben hatodik. Böde Dániel személyében ráadásul felhozott egy olyan játékost, akire a nyáron sokan vadásznak majd az NB I-ben. A Pápa csak a felettébb önkritikus edző, Véber György szerint nem lépte túl a saját árnyékát. A nyolcadik Honvéd, tulajdonosával, George F. Hemingwayjel az élen, külön fejezet. A végletek csapata, amelyről senki sem tudná megmondani, merre visz az útja. A Kecskemét feneketlen mélységből küzdötte fel magát a középmezőnybe. A KTE régi-új edzőjével hét meccsből ötöt megnyert, egyedüliként a mezőnyből egyszer sem játszott döntetlent. Igaz ugyan, hogy a legtöbb gólt kapta, de nála többet csak a Videoton rúgott. Tököli Attila pedig új környezetben is megmutatta, hogy 34 évesen is a leggólveszélyesebb támadók egyike.
Hiányérzetünk a Kecskemétet követő Győr, Újpest, MTK trió miatt lehet. Érthetetlen, hogy az összességében sikeres nemzetközi szereplés után a győriek miért nem tudtak erejükhöz mérten szerepelni az NB I-ben. Pedig Pintér Attila élvezi a bizalmat, a szezon közben hosszabbították meg a szerződését 2015-ig. Az Újpest fennállása egyik legnagyobb sikereként élte meg a Ferencváros feletti 6-0-t, utána azonban beleszürkült a mezőnybe. Egyetlen pozitívumként a klubvezetők nem Mészöly Gézára akarják kenni a kudarcot. Az MTK képzett fiataljainak idén túl erős az NB I; kérdés, hogy a többiek fejlődtek-e, avagy a jelenlegi kék-fehér korosztály gyengébb a korábbiaknál.
A Vasasnál valószínűleg rosszul mérték fel az erőviszonyokat, a dobogó helyett a bennmaradás lehet a cél. Eme küzdelemben a Siófokot és a Szolnokot kell maguk mögé utasítaniuk a piros-kékeknek, mert az Aczél Zoltántól kapott lendülettel a Haladás inkább a középmezőnyt veszélyezteti.
Legalábbis így látjuk most. Ám nem válna a magyar bajnokság kárára, ha a tavasz végén gyökeresen új mérleget kellene vonnunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.