Északi szél

E G Y  K É P  A N A T Ó M I Á J A

György Zsombor
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száz lövedéket lőtt ki Észak-Korea kedden a Szöul fennhatósága alá tartozó Jonpjong-szigetre. Dél-Korea viszonozta a tüzet. A térségben hadgyakorlatot tartottak a déliek, Phenjan vádjai szerint szomszédja tucatnyi alkalommal átlőtt felségvizeire, ezt torolta meg az akcióval. A világ újabb háború kitörésétől tart, holott papíron még az előző sem zárult le. A konfliktus jelentette veszély azért különösen nagy, mert míg a fél világ ferde szemmel nézett a múltban soha senkit meg nem támadó Iránra nukleáris programja miatt, a totális diktatúraként működő kommunista Észak-Korea atomfegyverre tett szert. Igaz, valószínűleg nem lenne képes célba juttatni. Szöulban a legmagasabb szintű katonai készültséget rendelték el, és bűntettnek minősítették lakott területek támadását. A katonai incidensek gyakoriak a kettéválasztott Észak és Dél között, de az 1950–53-as háború óta nem fordult elő, hogy civilek is érintetté váltak volna bennük. A keddi támadásban négyen meghaltak, tizennyolcan megsebesültek. (Katonák korábban is estek el a villongásokban.) A nyugati világ tiltakozik a phenjani agresszió ellen, így tett a magyar Külügyminisztérium is. A dél-koreai lapok szigorú válaszlépést követelnek, kérdés azonban, mit kockáztatna ezzel Szöul. Az észak-koreai hivatalos közlés szerint Kim Dzsongil észak-koreai vezető a támadást követően meglátogatott egy szójagyárat és egy egészségügyi iskolát.

Bölcs elvtárs. Az észak-koreai nép akarata szerint – ahogy a hivatalos közlemény fogalmaz – az idén szeptemberben tábornoki rangot kapott Kim Dzsongil fia, a lehetséges utódaként emlegetett Kim Dzsongun. A kiszivárgó hírek szerint a „királyfi” – apja és nagyapja nyomdokain haladva – korrupcióellenes harcra hivatkozva máris tisztogatásokba kezdett a hadseregben, valójában alighanem azért, hogy előkészítse a terepet saját maga számára. A huszonhét éves ifjú gyakran jelenik meg mostanában apja oldalán olyan társasági eseményeken, mint például a párt 65. születésnapja alkalmából tartott katonai parádé vagy – amely eseményen az itt közölt fotó is készült – a kínai katonák sírjának megkoszorúzása. Az észak-koreai állampárt egyik vezetője, Jang Hjongszop közelmúltbéli interjújában úgy fogalmazott, az észak-koreai nemzet megtiszteltetésnek érzi, hogy a jövőben Kim Dzsongunnak szolgálhat. „Népünk büszke rá, hogy generációról generációra nagyszerű vezetőkkel van megáldva” – tette hozzá miheztartás végett. S mi mást tehet majd a nép az új vezér alatt, akit már most „bölcs elvtársként” emlegetnek?
Ugyanazt, mint Jang Hjongszop. Behódol. A hatóságok már meg is „kérték” a lakosságot, hogy a „kedves vezető” képe mellé a bölcs elvtársét is akassza ki a falra.

A diktátor. A kambodzsai vörös khmerek bukása óta Kim Dzsongil földünk egyetlen olyan „üzemképes” diktátora, akinek cselekedetei mögött semmiféle logika nem fedezhető fel, s aki ilyen totális elnyomásban tartja alattvalóit. Még ellenzéki mozgalmakról sem tudunk. Észak-Korea nagyfőnöke – ő a nemzetvédelmi bizottság elnöke, a Koreai Néphadsereg főparancsnoka, a Koreai Munkáspárt főtitkára – 68 vagy 69 éves (ez nem tisztázott, hiszen hivatalos életrajza szerint 1942-ben született, de valószínűbb, hogy egy évvel korábban), apjától, Kim Ir Szentől vette át a hatalmat 1993-ban. Születése előtt kettős szivárvány jelent meg Korea egén, és egy újabb csillag is keletkezett. Ha elhisszük. Aki ma bebocsátást nyer (vagyis kap vízumot) a zárt és rendkívül szegény országba, szinte kötelezően hódolnia kell a „nagy vezér” szobra előtt, igaz, ezt műanyag koszorúval, művirággal is megteheti, ahogy sokan teszik is. Phenjanban még nem jöttek rá, hogy ez a gúnyűzés egy formája. Kim Ir Szen másik fia, Kim Dzsongil testvére, Kim Phjongil diplomata lett, Budapesten is szolgált nagykövetként, amíg be nem zárták a kirendeltséget. A jellegzetesen puritán, egyszerű kabátjában közlekedő Kim Dzsongil, ha lehet, az apjáénál is szigorúbb központosítást hajtott végre: mindenről tudni akar, s a legkisebb ellentmondást sem tűri el minisztereitől és a hadsereg vezetőitől. Hiába, a „kedves vezető” sem lehet tökéletes. Mint ahogyan a rendszer sem – finoman szólva –, hiszen, kár szépíteni, ha nem volnának a külföldi segélyek, a lakosság nagy része éhen halna. A kilencvenes évek a mélypontot jelentették, milliók vesztek oda, mert nem jutottak megfelelő táplálékhoz, egészségügyi ellátáshoz. Kim Dzsongilnek is többször keltették már halálhírét, ennek ellenére ő sem fog örökké élni.

A nagy testvér. Kína fellépése döntő a két Korea közötti perpatvar alakulását illetően, a szakértők azonban egyetértenek abban: Pekingnek nem lehet érdeke, hogy háborút szítson. Kína számára a béke a kedvező állapot, ha belegondolunk, békés eszközökkel veszi be – gazdasági téren – Európát és Amerikát is. Hiába nevezhető Kína is diktatúrának, Peking Phenjan után a demokrácia és a szabadság szigetének tűnik. Az egységes, erős, demokratikus, déli mintára szerveződő Korea létrejötte viszont akadály lehet világhatalmi tervei megvalósításában, így Peking azon van, hogy ameddig lehet, maradjon fenn a mostani helyzet. Épp ezért Észak-Koreának Kína az utolsó mentsvár, hiába nem beszélhetünk már ideológiai kötelékekről. Képünkön a „kedves vezető” és a „bölcs elvtárs” Kínában tett látogatása idején katonák megkoszorúzzák az 1950-ben Észak támadásával kirobbant koreai háborúban részt vett kínai „önkéntesek” háborús emlékművét a Phenjantól mintegy száz kilométerre lévő ősi temetőben. A koszorúzás október 27-én volt, kevesebb mint egy hónappal azelőtt, hogy Észak-Korea lőni kezdte a déli szomszédja fennhatósága alá tartozó Jonpjong-szigetet. Csak remélhető, hogy a kínaiak ezúttal kimaradnak az összecsapásból, és a háború ezúttal érdeklődés hiányában elmarad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.