Ezermilliárdot veszített a költségvetés

A szocialisták a rendszerváltáskor egyetlen fillér nélkül adták át a nyugdíjkasszát, 1998-ban pedig a hozzájuk közel állók kezére játszották át az emberek időskori ellátására félretett pénzeket – mindezekről Orbán Viktor beszélt a parlamentben, a nyugdíjjavaslatok vitája előtt.

Munkatársainktól
2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából ezermilliárdos veszteséget okozott a költségvetésnek a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagság, a piacon jelen lévő cégek pedig valójában MSZP-pénztárakként működnek, annak idején ugyanis az adófizetők pénzét szocialistákhoz közeli magánbefektetők részére privatizálták – jelentette ki tegnap Orbán Viktor a parlamentben a szocialista Simon Gábor azonnali kérdésére válaszolva. Az MSZP-s politikus ezt megelőzően arról beszélt, hogy az uniós elvekkel ellentétes, valamint az emberi méltóságot és a magántulajdonhoz való jogot is sérti a kormány elképzelése, amely kezdetben a magán-nyugdíjpénztári befizetések 14 hónapos felfüggesztését, ma pedig már a szektor ellehetetlenítését célozza. Simon szerint a kormányfő saját választóival is vitázik, Orbán ugyanakkor arra emlékeztetett, a szocialisták kétszer talicskázták ki az államkasszából a nyugdíjpénzeket: 1990-ben üres nyugdíjkasszával adták át az országot, ezek után 1997-ben is kísérletet tettek a nyugdíjvagyon eltüntetésére.
A nyugdíj-finanszírozás átalakítását célzó javaslat általános vitája késő este kezdődött, amelyben az MSZP tiltakozásul nem vett részt. Pártelnökük, Mesterházy Attila közölte, ha újra kormányra kerülnek, visszaállítják a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszert. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője ezt úgy kommentálta: „Nagyon sajnáljuk, hogy a szocialista képviselők a magyar nyugdíjak megmentése helyett a Barcelona–Real Madrid futballmérkőzést választották.” A javaslat expozéjában Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára megerősítette: az 1998-as reform teremtette azokat a körülményeket, amelyek nyomán a nyugdíjrendszer mára fenntarthatatlanná vált. Hozzátette: az állami nyugdíjkassza évi 900 milliárdos hiánnyal küzd, a magánnyugdíjpénztárak viszont stabil ügyfélkör mellett is hihetetlenül magas működési költséget számolhattak el. Hogy mennyit, arról már a Fidesz vezérszónoka, Selmeczi Gabriella beszélt: évente negyvenmilliárdot vágtak zsebre a biztosítók. A politikus azt is hozzátette: még meg is tudja érteni a Stabilitás Pénztárszövetség aggodalmát, hiszen a szervezetet alkotó kasszák több tízmilliárdos éves bevételtől esnek el. Az LMP-s Vágó Gábor a magántulajdon elleni támadásról, sikkasztásról, zsarolásról és a kormány maffiamódszereiről beszélt. – Semmilyen garancia nincs arra, hogy nem lopják el a megtakarításokat – címezte mondandóját a kabinetnek, hozzátéve: a javaslat végszavazásának napján a „zsarolásellenes koalíció” tagjaként pártja is a Kossuth térre vonul. – A kormány eszközeivel nem, de a végcéllal egyetértünk – fogalmazott tegnap Hegedűs Tamás (Jobbik) képviselő. Kiemelte: pártja azt javasolja, hogy az állami alapba átvitt megtakarításokat virtuális egyéni számlán tartsák nyilván. A képviselő szerint ugyanis a kormány által javasolt egyéni számlán nincs hozamjóváírás, így az nem más, mint egy bevételi pénztárbizonylat.
n
Csatlakozó szakszervezetek. Tizenhat ágazati szakszervezet jelentette be csatlakozását a szombatra hirdetett szakszervezeti demonstrációhoz. Elfogadhatatlannak tartják a kormány szerintük munkavállaló-ellenes intézkedéseit, köztük a nyugdíjreformot. A szombati tüntetés az első állomás, vidéken és Budapesten is további tüntetéseket terveznek.
n
Tiltakozás és ellenérv. Tegnap nyolc közgazdász – Bauer Tamás, Békesi László, Bokros Lajos, Csillag István, Mihályi Péter, Petschnig Mária Zita, Simonovits András és Soós Károly Attila – tiltakozott a nyugdíj-átalakítás miatt. A magánpénztárakban való maradásra biztattak, s uniós jogorvoslatot szorgalmaztak a különadók ügyében is. A Századvég Gazdaságkutató tanulmánya azonban cáfolta őket: eszerint aki a magán-nyugdíjpénztári rendszer indulása óta az aktuális átlagbér után fizetett kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjat, tíz százalékkal, vagyis 210 ezer forinttal több nyugdíjtőkét halmozhatott volna fel, ha ugyanilyen költségű rendszerben kizárólag magyar állampapírokba fektetett volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.