Hátrányok miatt esetleg kivonulás?

Dékány Lóránt
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a termelők, hanem az áramkereskedők fizetik az energiaiparra kivetett különadó nagy részét – mondta tegnap Kaderják Péter, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője. A Magyar Villamosenergia-kereskedők Egyesületének (MVKE) konferenciáján rámutatott, bár a kereskedőknél nincsenek olyan beruházások, amelyek emiatt elmaradhatnak, ám könnyen el tudják hagyni az országot, ezzel veszélyeztetve a kormány bevételterveit.
Hajdu Balázs, a CEZ Magyarország kereskedelmi igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagykereskedelmi árampiacon tevékenykedő magyarországi cégek versenyhátrányba kerültek a külföldi vetélytársaikkal szemben. Ennek folyományaként pedig a külföldi anyavállalatok kiszervezhetik effajta tevékenységüket, hogy elkerüljék a válságadót. – A verseny intenzitása fog csökkenni, amelynek hatása mindenképpen megjelenik majd az árakban – tette hozzá Hajdu.
Turai József, az MVKE elnöke szerint önmagában nem lenne probléma, hogy az állam nagyobb szerepet vállal az árampiacon, de kérdéses, hogy a szabályozás ilyenfajta átalakítása tud-e majd újabb befektetőket vonzani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.