Ki lopna el itt mit?

Czakó Gábor
2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magánnyugdíjügyben már rég köz- és magánnyugvás volna, ha az Alkotmánybíróság nem veti vissza a kormány T/11079. számú törvényjavaslatát a magánnyugdíjról és intézményeiről. Ennek előadója Oszkó Péter pénzügyminiszter vala. A javaslatot az Országgyűlés 2009. december 14-i ülésnapján elfogadta, ám Sólyom László köztársasági elnök átküldte az Alkotmánybíróságra, amely azt 2010 júniusában egy – a mostani vita, a törvény lényege? – szempontjából mellékes rendelkezés miatt elkaszálta.
A nyugdíjtörvénykezés ugyanis tizenhárom éve arról szól, hogy a magántőke miként tudná rátenni e kezét a megmaradt legnagyobb magyar közvagyonra, a nyugdíjalapra. Ezért hozták létre a Horn-kormány idején a magánnyugdíjpénztárakat, amelyekbe a fiatalabb munkavállalókat a szocialisták demokratikusan bekényszerítették.
E második törvény – igazán alapos és szakszerű jogi munka – volt hivatva a nagy terv megkoronázására.
Engedje meg a kedves olvasó, hogy jogi szövegekkel fárasszam – megéri, mert igen tanulságos. Már csak azért is, mert az emlékezetünk rövid: alig egy éve akarták ellopni – no, ne vágjunk a dolgok elé.
Az Oszkó által előterjesztett tervezet tartalmazza, hogy a mi magánnyugdíj-kezelőinkben külföldiek is részesedést szerezhetnek, feltéve, ha az EU tagállamainak polgárai vagy bejegyzett jogi személyei (60. §). Így például ciprusi offshore cégek is, amelyek megfelelnek e feltételeknek, mivel Ciprus EU-tag. Persze vannak illő megszorítások a meghatározó részvénycsomagok megszerezhetőségéről, de az offshore-lovagok kiválóan tudnak akadályt ugratni.
Persze a törvény is segít nekik. Mert a 60. §-ban még csak más nyugdíjpénztárak részvényszerzéséről van szó, a 89. §-ban a tulajdonba suttyanást már az EU köréből érkező kérelmező megszerezheti, ha „tevékenység végzésére jogosító engedéllyel rendelkező befektetési vállalkozás, hitelintézet, biztosító, viszontbiztosító, ÁÉKBV-t kezelő vállalkozás” is. Vagyis jöhetnek mindenféle befektetők, hogy kifektessék a nyugdíjrendszerünket, ha erre valahol pár okmányt szereznek.
Ha nincs kormányváltás, akkor mi történhetett volna ezután?
A következő, a 90. § kimondja, hogy „A magánnyugdíj-szerződési állomány egésze (…) átruházható másik magánnyugdíj-biztosítóra. Az állományátruházáshoz nem szükséges a tagok hozzájárulása.”
A magánpénztárak által kezelt nyugdíjvagyont a megfelelően kiválasztott vásárlók megkaparinthatják. Persze ismét kell némi papírmunka, engedély, miegyéb, de tetszenek érteni: a tulajdon megtakarításuk átruházásához maguknak a tulajdonosoknak, a befizetőknek semmi köze!
Ennyi.
Miután tudjuk, hogy mi történt a megfelelő papírok és engedélyek birtokában magánosított élelmiszeriparunkkal, bankrendszerünkkel vagy a Hajdú-Bét libatenyésztőivel, a folytatás csak a papírt és az időt rabolná.
Minden háromig számolni tudó magyar tudja, hogy ki akart itt ellopni és mit. A többiek majd mennek tüntetni a Maszop veres sáljait lengetve, s követelik további sanyargatásukat.
Aki akarja, tudja, hogy ki az a hoppon maradt, aki tolvajt kiált keservében.

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.