Kormánybiztos kezében a Magyar Agrárkamara

Kormánybiztos irányítja a jövő év közepéig a Magyar Agrárkamarát – erről döntött tegnap egy törvénymódosítás elfogadásával a parlament. A lépés megágyaz egy új mezőgazdasági köztestületi rendszer kialakításának – mondta megkeresésünkre Jakab István, a parlament alelnöke.

Dénes Zoltán
2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban a kamara vagyonának korrekt elszámolását kívánta a kormány és a parlament elősegíteni azzal, hogy úgy döntött: az agrárkamara élére egy miniszteri biztost kell kinevezni a jövőben. Ő felügyeli majd a köztestület átalakításának folyamatát, s elsődleges feladata lesz a leltár és a pénzügyi mérlegek felülvizsgálata. A jogszabálytervezet egyik benyújtója, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke, a parlament fideszes alelnöke megkeresésünkre arról számolt be, hogy a mostani törvénymódosításnak az a lényege, hogy megteremti a korrekt elszámolás lehetőségét. A jogszabály november 30-i határidőre előírja a kamarák számára a vagyoni és pénzügyi mérlegkészítés kötelezettségét.
Jakab István emlékeztetett arra, hogy a kamara az elmúlt öt évben jelentős, körülbelül 15 milliárd forintos uniós támogatáshoz jutott. Az új jogszabály szerint a kamarai biztos feladatait a köztestület működését meghatározó új törvény hatálybalépéséig, de legfeljebb a jövő év június 30-ig látja el. Egyebek mellett a biztosnak kell felügyelnie az országos és a húsz területi agrárkamara gazdálkodását is. A Magyar Agrárkamara közfeladatokat ellátó, országos hatáskörű köztestületként működik, jelenleg 11 ezer tagja van, ezek egyharmada őstermelő, egyharmada egyéni vállalkozó, egyharmada pedig jogi személyiséggel rendelkező gazdálkodó szervezet. A tagok a mezőgazdasági termelés 60 százalékát képviselik.
Jakab István elmondása szerint a kormány a jövőben egy gazdálkodók érdekeit jobban képviselő kamarai rendszer kialakításán fáradozik. Céljuk, hogy a kamarába a termelőkön kívül az élelmiszer-forgalmazásban és -előállításban részt vevő piaci szereplők is bekapcsolódjanak. A köztestületként működő szervezethez alanyi jogon kell csatlakozniuk a tagoknak. A kormány szeretné megteremteni az agrárkamara gazdasági önrendelkezési jogát, lehetőséget biztosítanának arra, hogy akár a szervezet keretein belül megoldhassák a felmerülő piaci gondokat, adott esetben akár ki is zárhassák a piacról a jogszabályt sértő szereplőket. A Magosz elnöke fontos célnak nevezte emellett azt is, hogy a kamara a jövőben alapvető információkkal láthassa el a piaci szereplőket, megfelelő szaktanácsadással segítsen a termelőknek, felügyelje a szakképzést és ellenőrizhesse a piaci folyamatokat. Rámutatott: a tervezett kamarai rendszer teljesen természetes a régi uniós tagországokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.