Megbukott az eszme, de védelmezik

Olvasónktól
2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kissé értetlenül állok olyan vélemények közzététele előtt, mint amilyen a Magyar Nemzet december 11-i számában Kettős mérce nyugdíjügyben címen jelent meg Petschnig Mária Zitától. A magát pénzügykutatónak tartó, a sajtó munkatársai által évtizedek óta mértékadó elemzőnek tekintett közgazdász következetes ragaszkodása a gyakorlatban nem igazolt és tarthatatlan közgazdasági rögeszméihez nyilvánvalóvá tette, hogy azok se nem mértékadók, se nem szakszerűek, sőt kifejezetten tévesek és ártók. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a válság és a csőd. Nagy szamárságnak tartom, amit Petschnig Mária mond, nevezetesen, hogy „nem vagyunk azonos fajsúlyú ország az Egyesült Államokkal, Amerika több mindent megtehet, mint mi”. Ez nem más, mint a baloldalnak és holdudvarának örökös lemeze merjünk kicsik lenni címmel. Mert mit is sugall Petschnig Mária? Azt, hogy mi csak kamatfizetésre vagyunk jók, meg az EU-előírások betartására meg a hitelminősítők akaratának teljesítésére, de hogy ezt miként tesszük, azt sem dönthetjük el szuverén módon. Persze hogy nem vagyunk azonos fajsúlyú ország, de amit az egyik demokratikus ország megtehet, azt megteheti a másik is.
Bukott, ultraliberális, csupán bizonyos érdekcsoportokat kiszolgáló közgazdasági felfogás az, amelyet Petschnig Mária, Békesi László és társai képviselnek. Ez nem lett volna így, ha a szerkesztők, a tévériporterek néha vitába szálltak volna velük, és feltettek volna néhány kérdést, hogy amit mondanak, az miért nincs köszönő viszonyban sem a gyakorlattal, sem a valós élettel, sem pedig a józan ésszel. Ennek az önkinevezett közgazdászelitnek ma vezekelnie kellene amiatt, hogy húsz év alatt a magyar gazdaság a tönk szélére jutott. Az államadósság szintje már régóta kezelhetetlen, a költségvetések évről évre nagyon súlyos hiánnyal küzdenek, magas a munkanélküliség, az állami vállalatokat csődbe vitték, az életszínvonal az MSZP-kormányok egymást érő megszorítócsomagjai miatt évek óta csökken. Nem beszélve a devizahitelesek bajairól. Ami kárt okoztak Petschnig Mária és közgazdászkollégái a végtelenül hibás, sokszor dilettáns gazdasági döntések megmagyarázásával, megvédésével, be nem ismerésével, azt számba venni is lehetetlen. Ha lenne kedvem hozzá, összegyűjteném azokat a nyilatkozatokat, amelyeket 1990 óta tettek ezek a közgazdászok, élükön Petschnig Máriával, azért, hogy jót mulassunk, mennyi értelmetlenséget voltak képesek összehordani. De ehhez nincs kedvem.
Bíró Géza
közgazdász, Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.