Miért nem omlott össze a forintpiac?

Nehéz helyzetben vette át a kormányzást az Orbán-kabinet, súlyos következményei vannak ugyanis annak, hogy a magyar gazdaság az uniós csatlakozás után három százalékponttal lassabban növekedett, mint a környező országok. Ebben az egészségtelen gazdasági környezetben kell a hiányt három százalék alá csökkenteni – hangzott el a Gazdaságpolitika 2010 című rendezvényen.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromszázalékos növekedés és ugyanilyen mértékű infláció mellett a következő négy évben ezermilliárd forint pluszbevétel keletkezik az államkasszában. Mindez elegendő lehet az adócsökkentések finanszírozására és a három százalék alatti hiányhoz, amennyiben a kormány a kiadásokat szinten tartja – mondta Barcza György, a K&H elemzője a Gazdaságpolitika 2010 című tegnapi rendezvényen.
– Ezért nem omlott össze a forintpiac – tette hozzá. Szerinte a magyar gazdaság egyik legsúlyosabb problémája a társadalombiztosítási alapok hiánya, csaknem 59 százalékos járulékelvonásra lenne szükség ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljön ez a rendszer, ami irreálisan magas terhet jelentene. Az egészségbiztosítási alap fele hiányzik, a nyugdíjkaszszában 15 százalékos lyuk tátong. A másik gond, hogy az adórendszer az elmúlt húsz évben nem ösztönzött foglalkoztatásra, aki csak tehette, kiiratkozott a munka piacáról.
– A befektetők nagy része kivár, akkor vásárol majd magyar állampapírokat, ha a kormány intézkedései a következő egy-két negyedévben is azt igazolják, hogy a három százalék alatti deficit teljesíthető – mutatott rá Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője. Az Orbán-kabinet szerinte rendkívül nehéz helyzetben vette át a kormányzást, ugyanis a hiányt egy nem túl egészséges gazdasági környezetben kell csökkentenie. Török arra is kitért, hogy hazánk igen rosszul jön ki a régiós vetélytársakkal történő öszszehasonlításból, az uniós csatlakozás óta gazdaságunk 1,2 százalékkal növekedett átlagosan, miközben Románia, Csehország, Szlovákia és Lengyelország átlaga 4,2 százalék volt. Ha megvalósult volna a régiós átlagbővülés, a GDP 28 százalékkal lenne magasabb most.
Palócz Éva, a Kopint–Tárki vezérigazgatója az utóbbi tíz évre vonatkozóan hasonlította össze a térségbeli országokat, és ugyanerre a következtetésre jutott. A kétezres évek elejétől Magyarországon volt a legkisebb a teljesítménynövekedés, a gyors felzárkózási időszakban tehát mi lemaradtunk – hangsúlyozta Palócz. A szakember arra is kitért, hogy bár lehetett volna más megoldást is találni, a különadók bevezetése abból a szempontból jó választás volt, hogy az érintett ágazatok kiemelkedően magas nyereségességgel működtek. Szerinte a magánnyugdíjpénztárak nem valósították meg a hozzájuk fűzött reményeket, nem alakult ki verseny a jövőbeli nyugdíjasok kegyeiért. Ráadásul a privát kasszák létrejötte nem ösztönözte a járulékfizetést, s a nyugdíjrendszer alapvető problémáit – a demográfiai gondok és a járulékot nem fizetők magas aránya – nem oldotta meg, amelynek terhét továbbra is az adófizetők állják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.