Mostohán kezelt sorsfordító trendek

Tíz esemény, illetve olyan trend, amely idén elkerülte a sajtó figyelmét, ám jövőre akár a címlapokat is vezetheti felütéssel a kéthavonta megjelenő tekintélyes amerikai Foreign Policy magazin összegyűjtötte 2010 szerinte fontos, a világ sorsára is kihatással levő, ám a média által hanyagolt folyamatát.

Balogh Roland
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Repülőtéri testszkennerek, nehéz afganisztáni utánpótlás- útvonalak, veszélyes őssejtturizmus, a kínai egykepolitika kudarca – néhány olyan történet, trend amely a Foreign Policy szerint nem vagy alig kapott publicitást az idei évben. Az amerikai szakfolyóirat érdekesnek találja, hogy a XXI. század kapcsán a média, illetve a stratégiai elemzéseket készítő nagy agytrösztök is Kína, illetve India felemelkedéséről írnak, beszélnek, ha Ázsia előretörése szóba kerül. A Foreign Policy ugyanakkor felhívja a figyelmet egy harmadik országra, a gazdaságát idén 6,1, jövőre várhatóan 6,3 százalékkal bővítő Indonéziára. A 238 milliós lakosságával a világ legnépesebb mozlim országa bővelkedik nyersanyagforrásokban, de gyorsan fejlődik feldolgozóipara is. A külföldiek befektetései az idei második negyedévben 34 százalékkal nőttek, ráadásul a Deutsche Bank előrejelzése szerint a következő öt éven belül 52 millió indonéziai lépi majd át a középosztály küszöbét.
Afrika az atomenergia felé tart címmel megjegyzik, a világ energiafelhasználásának ma még csak 3 százalékát elfogyasztó fekete kontinens számtalan országa az atomerőművekben látja a jövőt. Így Szenegál, Algéria, Egyiptom, Ghána, Kenya, Marokkó, Tunézia és Uganda is atomerőművek építését tervezi, akárcsak a kontinensen egyedüliként két nukleáris erőművel rendelkező Dél-Afrika, amely 2023-ig legalább hat új reaktort építene. A világ uránkészletének 18 százalékával bíró földrész ilyen jellegű fejlesztéseiben a franciák mellett már Kína és Oroszország is érdekelt.
A társadalmi kérdések közül a folyóirat kiemeli az amerikai, illetve több nemzetközi repülőtéren – egy tavaly karácsonyi merényletkísérlet miatt – bevezetett testszkennerek ellentmondásos használatát. A lap fontosnak tartja a kínai születésszabályozási politika kudarcát, amelyet 1979-től alkalmaztak. Ma ugyanis nem elég, hogy 32 millióval több a férfi, mint a nő Kínában, 20 év múlva a városi lakosság 30 százaléka már időskorú lesz.
A Foreign Policy összeállítása említést tesz még az Amazonas vidékén tapasztalható pozitív folyamatokról. A térségben ugyanis 2004-hez képest 85 százalékkal csökkent az erdőirtás mértéke. Ugyancsak érdekes, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a következő öt évben 300 ezer tonnás hiány lesz a világon bárányhúsból, amely keresletet az öböl menti országok egyre bővülő piaci igénye okozza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.